Вести:

четвртак, 16. јул 2020.

Сећамо се периода највећег страдања Срба из Орхаовца и околинеод терориста ''УЋК''

четвртак, 16. јул 2020. | Уреднички колегијум 0

У периоду од 11. до 22. јула 1998. године на подручју општине Ораховац оружаним нападом припадника терористичке тзв. "ОВК" и њихових сународника настало је време страдања за тамошње Србе.





Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији, које води Верица Томановић, подсећа на трагичне догађаје који су се у то време одиграли.

У том периоду киднаповано је и одведено у затворе и логоре "ОВК" више од 100 Срба и Рома, претежно цивила, а током напада убијено је седам људи. Протерано је сво српско становништво из села Ретимље, Оптеруша, Зочиште и одведено у илегалне логоре терористичке "ОВК".

22. јула 1998. акцијом делегације МКЦК у Приштини ослобођена је група од 35 цивила заробљена у Манастиру св. Врачи у Зочишту. У тој групи биле су жене и два болесна мушкарца из села Ретимље и Оптерушa, монаси из манастира и старије особе из Зочишта.

Један број заробљених ослобођени су вољом команданата тзв. "ОВК".

Захваљујући ослобођеним заробљеницима имамо сведоке од којих смо прикупили податке који описују трагичне догађаје.

Ораховачка општина има жртве и за време НАТО агресије када страдају Срби бранећи своја насеља и државу.

Након потписивања Резолуције СБУН 1244 од 10. јуна 1999. године доласком КФОР-а и УНМИК-а на Косово и Метохију настављају се киднаповања и убиства невиних цивила српске и ромске националности.

Списак жртава се увећава из дана у дан.



Нажалост, данас нису са нама многи родитељи очевици догађаја који су умрли од бола и туге за својом децом и други блиски сродници.

Борили смо се заједно за ослобађање живих, заробљених и задржаних у логорима "ОВК". О детаљима догађаја говорили смо свим надлежним институцијама које су прикупљале податке о киднапованим, несталим и убијеним лицима.

Нада да се пронађу живи нестаје проналаском масовних гробница Малишево и Волујак 2005. године. ДНК анализом идентификовано је тридесет и шест особа које су киднаповане у јулу 1998. године. Један број посмртних остатака киднапованих лица из периода 1999.-2000. пронађен је у појединачним гробницама и сахрањен у местима по жељи породица.

Породице скрхане болом и тугом због губитка својих најближих настављају да живе у прогонству очекујући од правосудних органа хапшење починиоца злочина и повратак у своја родна места.


http://www.kmnovine.com/p/joe-travel-red-voznje.html


Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији и ове године у знак сећања на дан масовног киднаповања 18. јула у 10:00 сати одржаће парастос у цркви Светог Прокопија на Орловачи.

Након парастоса, породицае 25-оро сахрањених на парцели број 1 на гробљу Орловача положиће цвеће поред спомен плоче ,,ЗА НЕЗАБОРАВ“ свим жртвама.

Истог дана18. јула 2020. год. одржаће се парастос у порти цркве Светог Јована у Великој Хочи поред споменика свим страдалим Србима на подручју општине Ораховац у периоду од 1998.-1999. и 2000.године ( 84 лица српске националности ).

Очекујемо и ове године присуство медија које ће дати допринос у приказивању истине страдања Српског народа на Косову и Метохији.

Председник Удружења
Верица Томановић




ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

КиМ: Драма са чиновима у којима се радња понавља - КМ Новине

Данас медији брује о "изградњи будућности" на Косову и Метохији. Срби се заклињу "држави" Косово и даље називају Србима, оба - без срамоте. Да се подсетимао и како се, 1998. градило ово што данас имамо. Готово да нема да није по злу запамћен. У раним јутарњим часовима 18. јула 1998.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Ораховац: Шиптари (накратко) скинули таблу улице "Словена Радића" - КМ Новине

петак, 29. мај 2020. | Уреднички колегијум У Ораховцу је јуче улица "Словена Радића" накратко остала без натписа о којој се улици тачно ради. Табла која неколико деценија показује да је у тој улици рођен и живео младић који је трагично настрадао на једној од радних акција ,,Братства и јединства" 1984.



ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 

Унмик заташкао злочине ОВК - КМ Новине

Мисија Унмик је 2006. године без икаквог објашњења нагло прекинула истрагу о отмици и убиству Срба из Ретимља и Оптеруше, међу којима су и Костићи, породица са најтрагичнијом судбином на Косову. Изводи из истражних списа у које су "Вести" имале увид показују и да истражитељи мисије УН на КиМ никога нису испитали у својству осумњиченог.




КМ Новинама је потребна ваша подршка - прочитајте зашто КЛИК

http://www.kmnovine.com/p/doniraj.html
Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2020 ::    Хвала на интересовању

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине