Vesti

0

Državljanima Srbije nije dozvoljeno putovanje u Italiju

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Državljanima Srbije nije dozvoljeno putovanje u Italiju

Izvor: Foto: pixabay.com

"Potpisao sam novi pravilnik kojim se Srbija, Crna Gora i Kosovo dodaju na listu rizičnih zemalja", objavio je Speranza na Fejsbuku.

"Oni koji su bili poslednjih 14 dana na ovim teritorijama, imaju zabranu ulaska i tranzita kroz Italiju", naveo je italijanski ministar zdravlja.

Dodao je da je epidemija je u najtežoj fazi u celom svetu. "Potreban nam je maksimalan oprez da bismo odbranili napredak koji smo postigli do sada" .

Naredba koju je potpisao ministar zdravlja Roberto Speranza podrazumeva blokadu avionskih letova, vozova i svih drugih prevoznih sredstava iz Srbije, Crne Gore i sa Kosova.

Italija je ranije zabranila ulazak građanima 13 država: Jermenija, Bahrein, Bangladeš, Brazil, Bosna i Hercegovina, Čile, Kuvajt, Severna Makedonija, Moldavija, Oman, Panama, Peru i Dominikanska Republika.

Savet EU zvanično je objavio novu listu zemalja za koje se od 16. jula preporučuje ukidanje restrikcije za putovanja u EU. Na popisu je 13 zemlja sa prethodnog spiska dok su Srbija i Crna Gora jedine skinute sa liste.

U Briselu napominju da preporuka Saveta EU nije pravno obavezujući instrument i da vlasti zemalja članica ostaju odgovorne za sprovođenje sadržaja preporuke.

Zemlje članice mogu, ali i ne moraju, da ukinu ograničenja putovanja za navedenene zemlje, a ne bi trebalo da odluče da ukinu ograničenja putovanja za treće zemlje koje nisu na listi pre zajedničke koordinsiane odluke EU.

U Briselu navode da će lista ponovo biti ažurirana za dve nedelje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR