Dostupni linkovi

Apel zaposlenika mostarskog Doma zdravlja: Nećemo moći dugo izdržati


Bolnica u BiH, ilustracija
Bolnica u BiH, ilustracija

Zaposlenici Doma zdravlja Mostar pozvali su svoje sugrađane da im pomognu, kako bi im mogli pružiti što bolju zdravstvenu njegu u vremenu pandemije.

U otvorenom pismu poručili su da neće moći dugo izdržati sa iscrpljenim zdravstvenim sistemom.

„Molimo vas, nastavite sa svojim redovitim aktivnostima, radite, privređujte za svoju obitelj i za društvo, ali čuvajte se“, navedeno je u pismu.

Kako navode, broj zaraženih korona virusom u gradu Mostaru je u konstantnom porastu.

Kako je navedeno, u periodu mart-maj 2020. godine bilo je zabilježenih 89 slučajeva zaraženih korona virusom na području grada Mostara. Sada, u zadnje tri sedmice zabilježeno je više od 120 slučajeva.

„Naravno, ni taj broj nije konačan i sigurno je da je realan broj zaraženih u gradu Mostaru znatno veći“.

U pismu navode da obolijevaju uglavnom osobe mlađe i srednje životne dobi, te da kliničke slike oboljelih variraju od blažih do teških simptoma, čak i sa teškim upalama pluća zbog kojih je potom potrebna hospitalizacija u COVID bolnicu i potporna terapija.

„Sve je teže kontrolirati situaciju na terenu po pitanju korona infekcije iz više razloga - preveliki je porast broja oboljelih od COVID-19, istovremeno pružamo i sve ostale redovne usluge, nemamo suradnju sa pacijentima kakvu smo imali u tzv. prvom valu“.

Zdravstveni radnici iz Mostara navode da se pacijenti ne pridržavaju izrečenih mjera izolacije.

Pacijenti su pod pritiscima poslodavaca da kriju simptome ili svoj kontakt sa zaraženom osobom, istovremeno i pojedini radnici dolaze febrilni na posao i kriju od svojih nadređenih pojavu simptoma“, piše u pismu zdravstvenih radnika.

Naglašavaju da im nedostaje zaštitne opreme i medija za testiranje.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova, u Bosni i Hercegovini je 7.681 zaraženih osoba korona virusom, a peminulo ih je do sada 240.

XS
SM
MD
LG