SVETI NIKOLA JAČI OD GRANATA I TORPEDA Grčki brod sa crkvom  posvećenom ovom svetitelju nikada nije IZGUBIO BITKU VIDEO
Foto: Screenshot YT

vera

SVETI NIKOLA JAČI OD GRANATA I TORPEDA Grčki brod sa crkvom posvećenom ovom svetitelju nikada nije IZGUBIO BITKU VIDEO

Planeta -

Kako se Sveti Nikola smatra zaštitnikom mornara zbog čuda koja čini za njih, onda nije ni neobično što se baš na najpoznatijem ratnom grčkom brodu “Averof” nalazi crkvica posvećena Svetom Nikoli.

Neki smatraju da upravo zahvaljujući ovoj crkvi brod, koji je učestvovao i u Balkanskim ratovima, nikada nije izgubio nijednu bitku.

Posvećenost pravoslavlju prvobitne posade bila je ključna u odluci da brod dobije crkvu iako uopšte nije bila u planu pri izgradnji broda, koji je napravljen prvenstveno prema željama i narudžbama Nacionalne mornarice. Na kraju je žrtvovano skladište municije u centralnom delu broda, koje je pretvoreno u crkvu.

Postojanje crkve je neverovatno pozitivno uticalo na psihičko stanje mornara koji su često boravili u njoj pripremajući se za borbu, ali i mnogo lakše lečili traume rata. Verovali ili ne, u ovoj crkvi su se održavala venčanja i krštenja, posebno one dece koja su se rađala na dugim putovanjima do Afrike.

foto: printscreen/youtube/Eclipse Productions

Vernici veruju da je Sveti Nikola uvek štitio brod, te da su pred velike bitke mornari često mogli da vide lik Svetog Nikole koji im se ukazivao u snovima.

Međutim, najveće čudo dogodilo se kada su izgurali najduži put upravo zahvaljujući veri. Naime, 1942. godine engleski kapetan koji je bio zadužen za oblast Indijskog okeana tražio je da “Averof” prati 70 trgovačkih brodova. Međutim, Englez je bio skeptičan rekavši kapetanu “Averofa” da će biti zadovoljan ako uopšte doguraju do polovine puta jer je rizik veliki.

foto: printscreen/youtube/Greek Orthodox Vlogger

Brod je ipak krenuo, a zbog velikih vrućina, mornari su spavali na palubi. Jedno veče mornar Papanikolopulos je zaspao na krmi broda. Odjednom ga je probudila buka. Ustao je i čuo da nešto lupa o brod. Javio je da zaustave brod i skočio u vodu kako bi video šta to udara o brod. Ispostavilo se da je u pitanju bila ikona Svetog Nikole, koja se na neobjašnjiv način našla u moru i pratila brod. Celoj posadi su krenule suze. Kada su kapetanu pokazali ikonu odmah je zatražio da se održi liturgija u crkvi i ikona vrati na mesto. Ispostavilo se da ih je Sveti Nikola zaista čuvao, pa su na kraju prešli 3.500 milja i nisu izgubili nijedan trgovački brod.

foto: printscreen/youtube/Greek Orthodox Vlogger

Brod je i dalje na vodi, ali danas je usidren nedaleko od luke Pirej u Atini i ima funkciju muzeja.

Kurir.rs/Telegraf Foto: Screenshot YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track