Sanja Kerkez postavljena za kreativnog ambasadora

Sanja Kerkez, sopran, prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu, novi je kreativnu ambašador nacionalne platforme Srbija Stvara, a u intervjuu za sajt platforme Srbija Stvara cenjena umetnica kaže da bi mladi operski pevači morali da dobiju šansu na pozorišnim scenama u Srbiji.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 16.07.2020.

16:33

Sanja Kerkez postavljena za kreativnog ambasadora
TANJUG/ NEBOJSA BABIC

Srbija Stvara je nov način predstavljanja koji afirmiše vrednosti savremene Srbije - kreativnost, inovativnost i originalnost. Ovaj novi koncept ima za cilj da prepozna, afirmiše i istakne umetničko i svako kreativno stvaralaštvo i uspeh u oblastima obuhvaćenim ekonomijom zasnovanom na znanju.

Platforma promoviše najviše vrednosti - autentičnost, kulturnu raznolikost, izvrsnost, poverenje i otvorenost - oslanjajući se prvenstveno na kreativne heroje i "ikone", izuzetne osobe koje inspirišuu svojim dostignućima, dele entuzijazam i posvećenost svom stvaralaštvu i istraživanju.

Kerkezova se priključila izuzetnim profesionalcima koji promovišu umetničko i svako kreativno stvaralaštvo Srbije kao što su glumica Mirijana Karanović, violinista Stefan Milenković, balerina Ašhen Ataljanc, bluz gitaristkinja Ana Popović, pisac za decu Uroš Petrović, multi istrumentalista Slobodan Trkulja...

Sanja Kerkez je upisala je muzičku Akademiju u Sarajevu, u klasi profesora Blanke Kurpijel. Tokom dvogodišnjih studija u Sarajevu postaje član Sarajevske opere, a zatim prelazi u Beograd, gde završava muzičku akademiju u klasi profesorke Biserke Cvejić.

Nakon završetka studija, dobija angažman u beogradskoj Operi, a ubrzo zatim dobija uloge, kao što su Adela u "Slepom mišu", Rosina u "Seviljskom berberinu"...

Kao gost nastupa u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji, Grčkoj, Hrvatskoj, Norveškoj, Japanu, Kini i Francuskoj.

Sanja Kerkez u intervjuu za sajt Srbija Stvara kaže da je angažman u toj platformi za nju velika čast iz koje proizilazi velika odgovornost.

"Radom, samokritičnošću, samosvesnošću, samopouzdanjem, samopoštovanjem postajete uzor. Kada stanete na tu poziciju koja se zove uzor, mnogo je važno ostati svestan da si običan čovek kao i drugi. Ako nema toga, onda nisam sigurna koliko možete biti uzor bilo kome", kaže cenjena umetnica.

Ištiče da joj njena profesija pruža divne mogućnosti, pre svega upoznavanje sveta "bez granica" i sticanje prijateljstva širom planete.

"Umetnost je moćna. Ona povezuje i na nju teško utiču dnevna dešavanja. Oplemenjuje i usrećuje ljude i zato je poziv umetnika divan, jer preko svog dara on oseća sreću koju umetnost pruža i to prenosi na publiku. Kada je dosledan u tome, umetnik ne postaje samo uzor, već i inspiracija", kaže Kerkezova.

Prema njenim rečima, operska umetnost u Srbiji ima veliku tradiciju.

"Kroz našu opersku istoriju prošla su i ostavila neizbrisiv trag velika imena, koja su imala karijeru i u našoj zemlji i u inostranstvu. Mi smo zemlja koja ima velike talente. Velika mi je želja da ti talenti nakon završenih studija dobiju priliku da pevaju u našoj sredini. Mi smo malo tržište, samo dve operske kuće i svakako razumem potrebu, posebno mladih umetnika, da rade u celom svetu. Važno je da razlog njihovog odlaska ne bude nemogućnost pevanja na našim operskim scenama. Prostora za mlade umetnika u našoj zemlji mora da bude. U velikim operskom kućama u svetu, to je regulisano audicijama, pa ne vidim razlog zašto to ne bi bio slučaj i kod nas", kazala je Sanja Kerkez.

Za nju nema dileme da operu vanvremensko trajanje je postavlja u poziciju elitističke umetnosti.

"To ne znači da ona ne može dopreti do svačijeg srca. Operu ne bi trebalo zatvoriti samo u pozorište i ne pružiti joj šansu da se kroz medije dopadne još nekome", kaže Kerkezova.

Ona naglašava da spada u umetnike koji uvek usavršavaju stari repertoar, ali istovremeno i uči nešto novo.

"Mnogo je literature koju želim da naučim i na sceni realizujem. Neke od takvih uloga jesu u ''Madam Baterflaj'', ali tu su i Ledi Magbet i Turandot", kaže Kerkezova.

U odnosu na aktuelnu situaciju suzbijanja pandemije virusa Covid 19, ona ističe da ne bi mogla da zamisli svet bez muzike.

"Nisam sigurna da bi iko mogao da zamisli svet bez muzike. Ne mora to biti samo klasična muzika, već i drugi žanrovi. Muzika unosi raspoloženje u naše živote, pruža radost, utehu, rađa setu, melanholiju. Širok spektar osećanja. Čoveku je to uvek bilo neophodno", kazala je SanjaKerkez.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: