');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

AKTUELNA SITUACIJA SA KORONOM Pacijenti sve manje poštuju izolaciju, radnici KRIJU SIMPTOME

Broj obolelih od novog korona virusa u gradu Mostaru je veoma teško i u konstantno je porastu inficiranih od ove bolesti.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Naveli su to lekari iz Doma zdravlja Mostar koji su danas objavili uvid u aktuelnu situaciju vezanu za epidemiju korona virusa. U periodu mart-maj 2020. godine, navode, bilo je zabeleženih 89 slučajeva zaraženih korona virusom na području grada Mostara. Sada, u zadnje tri sedmice zabeleženo je preko 120 potvrđenih slučajeva, prenosi Srpskainfo.

– Naravno, ni taj broj nije konačan i sigurno je da je realan broj zaraženih u gradu Mostaru znatno veći. Obolevaju uglavnom osobe mlađe i srednje životne dobi. Kliničke slike obolelih, bez obzira što su mlađe životne dobi variraju od blažih do teških simptoma, čak i sa teškim upalama pluća zbog kojih je potom potrebna hospitalizacija u COVID bolnicu i potporna terapija – navode iz Doma zdravlja.

Ističu da sve teže kontrolišu situaciju na terenu po pitanju koronavirusa iz više razloga: preveliki je porast broja obolelih od COVID-19, istovremeno pružaju i sve ostale redovne usluge, nemaju saradnju sa pacijentima kakvu su imali u tzv. prvom valu, ne poštuje se izrečena izolacija, pacijenti su pod pritiscima poslodavaca da kriju simptome ili svoj kontakt sa zaraženom osobom, istovremeno i pojedini radnici dolaze febrilni na posao i kriju od svojih nadređenih pojavu simptoma, u manjku su po pitanju zaštitne opreme i medija za testiranje.

- Uporno upozoravamo sve nadležne da se situacija komplikuje ali zbog tromog sistemu pomoć nam ne stiže kada nam je potrebna – ističu iz Doma zdravlja Mostar.

Pročitajte još

Ističu kako su se nadali će u ovim letnim mesecima zdravstveni i ekonomski sistem osetiti olakšanje po pitanju korona infekcije. Međutim, ekonomski sistem se polako vraća na noge, ali zdravstveni tone sve dublje.

– Na jesen, zbog redovne pojave sezonske gripe i istovremenog obolevanja korona infekcijom, sa ovako iscrpljenim zdravstvenim sistemom, nećemo moći dugo izdržati i bojimo se da nećemo imati kapacitete koji nam trebaju da Vam pružimo najbolju zdravstvenu uslugu. Dom zdravlja Mostar u saradnji sa Štabom grada Mostara moli vas, naše sugrađane, da nam pomognete kako bismo mi vama mogli pomoći. Molimo vas, nastavite sa svojim redovnim aktivnostima, radite, privređujte za svoju porodicu i za društvo, ali čuvajte se. Stavite tu masku, operite ruke posle svake aktivnosti, udaljite se jedni od drugih u redovima dok čekate, družite se unutar svojih uskih krugova na otvorenom, ne dajte blizu svojim babama, dedovima i svojim bolesnim ukućanima, ne dajte da vam leto upropasti bolest koju ste mogli sprečiti samo malim trudom i disciplinom, prijavite policiji osobu koja ne poštuje izolaciju, javite nam se ako dobijete simptome da vam pomognemo kako ne bi napravili veću štetu nego što jest, zovnite jednu osobu za koju znate da je prebolela infekciju korona virusom pitajte kako joj je bilo preživeti te simptome i ne bojte se ako postanete ipak zaraženi korona infekcijom – pomoći ćemo Vam. U konačnici prestanite negirati postojanje korona infekcije, pa zar su svi umrli od korona infekcije odglumili svoju smrt? Samo malo sa vaše strane, nama će pomoći puno – kaže se u saopštenju, piše Klix.