Dostupni linkovi

Tači četvrti dan na ispitivanju u Hagu


Hašim Tači napušta prostorije Specijalizovanog Tužilaštva u Hagu, 15. juli
Hašim Tači napušta prostorije Specijalizovanog Tužilaštva u Hagu, 15. juli

Počelo je ispitivanje predsednika Kosova Hašima Tačija u Specijalizovanom tužilaštvu sa sedištem u Hagu.

Ovo je četvrti dan davanja iskaza pred predstavnicima Specijalnog tužilaštva koje ga tereti za ratne i zločine protiv čovečnosti.

Pri ulasku u zgradu nije davao izjave za medije.

Specijalizovano tužilaštvo je 24. juna saopštilo da postoje optužbe protiv kosovskog predsednika za ubistvo 100 ljudi. Optužnicu koja je predata 24. aprila treba da u roku od šest meseci potvrdi sudsko veće.

Tači se oglasio samo nakon prvog dana ispitivanja odnosno u ponedeljak (1. jula), nakon šest sati provedenih na ispitivanju. Tada je izjavo da je sve vreme slušao tehnička pitanja koja su mu postavljali predstavnici Tužilaštva i njegov pravni zastupnik, kao i "ona početna pitanja koja zanimaju tužioce oko Oslobodilačke Vojske Kosova".

Kosovski predsednik je pre početka davanja iskaza rekao da je došao u Hag da poštuje "ono za šta je sanjao i za šta se borio - slobodno nezavisno Kosovo, zasnovano na jednakim pravima, multietničkom društvu i vladavini zakona".

"Spreman sam da se suočim sa novim izazovom i da uspem za svog sina, porodicu, narod i svoju zemlju. Niko ne može prepisati istoriju - ovo je cena za slobodu", izjavio je Tači.

Tači predstavlja najviši politički nivo na Kosovu koji se suočava sa optužbama specijalnog suda.

Nakon potvrde da postoji optužnica protiv njega, on je izjavio da će ukoliko navodi iz optužnice budu potvrđeni, istog časa podneti ostavku kao predsednik i da će se suočiti s njima.

XS
SM
MD
LG