Vesti

0

U Srbiji preminulo još 13 osoba od posledica infekcije, novozaražene 383 osobe

Autor: IG

Izvor: Beta

U Srbiji preminulo još 13 osoba od posledica infekcije, novozaražene 383 osobe

Izvor: Foto: pixabay.com

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji Kriznog štaba za novinare rekla da su za prehodna 24 sata testirane 9.183 osobe, a prisustvo virusa potvrđeno je kod 383, najviše u Beogradu.

U Srbiji su hospitalizovana 4.662 pacijenta, a na respiratorima ih je 177.

Od početka epidemije u Srbiji je testirano 524.578 osoba, a prisustvo virusa je potvrđeno kod 19.717.

Premijerka je ocenila da je epidemiološka situacija u Srbiji teška, ali da ona "gaji optimizam" jer se, kako je navela, "vidi da građani u najvećoj meri poštuju preventivne mere i apele Kriznog štaba".

Ocenila je da je rast broja obolelih u Beogradu i Novom Sadu "van svake sumnje posledica protesta".

"Još jedan težak dan je za nama. Daleko najveći rast imamo u Beogradu, imamo rast broja i u Novom Sadu i dosta nestabilnu situaciju u Kraljevu, dok vidimo smirivanje situacije u Šapcu, Novom Pazaru što mi daje razlog za određeni optimizam", kazala je Ana Brnabić.

Kazala je da je u Beogradu prethodnih dana bio registrovan pad broja novoobolelih, a juče i danas rast.

"Nemoguće da imate veliki broj demonstranata bez maske u bliskom kontaktu i čak sukobe, pa da se to ne vidi. To je ono što nam 'dolazi na naplatu'. Za mene je to očekivano, a onda se sa tim brojevima i lakše nosite", rekla je premijerka.

Dodala je da je Vlada danas uvela nove mere koje sutra stupaju na snagu.

"Realno je da uskoro krenemo ponovo da vidimo pad broja novozaraženih jer vidim da smo se svi zajedno uključili u ovu borbu", kazala je premijerka.

Brnabić je dodala da su stigle prijave privatnih laboratorija za obavljanje seroloških i PCR testova.

Imunolog Srđa Janković je rekao da "postoji opravdana bojazan da stvari mogu da se pogoršaju" i "velika nada da to možemo da sprečimo ukoliko svi dosledno sprovedu donete mere".

Direktor beogradskog Kliničko-bolničkog centra Zemun, Dragoš Stojanović, rekao je da ga zabrinjava to što danas imaju desetak pacijenata više nego juče.

 


Brnabić: Razgovaramo sa svima za koje znamo da se bave istraživanjem u oblasti vakcina

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da se vode razgovori sa Kinom i kompanijama iz te zemlje, ali i sa Rusijom i kompanijama i univerzitetima iz Velike Britanije u vezi nabavke eventualne vakcine protiv koronavirusa.

Ona je navela da će nadležni pokušati da dobiju dodatne informacije i iz SAD o radu na potencijalnoj vakcini i dodala da postoje određene vakcine koje su trenutno u finalnoj fazi istraživanja.

"Razgovaramo sa svima za koje znamo da se bave istraživanjem u oblasti vakcina. Nama je u interesu da čim to bude moguće i u skladu sa pravnim normama, možemo da učestvujemo u finalnoj proizvodnji i primeni te vakcine", rekla je premijerka tokom konferencije za novinare Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Upitan da li je stručni deo Kriznog štaba konsultovan o nabavci vakcine, imunolog Srđa Janković je rekao da je sada preuranjeno govoriti o nabavci pogotovo jedne vakcine jer kako je rekao, postoji veći broj potencijalnih vakcina koje tek prolaze kroz faze kliničkih ispitivanja.

Odgovarajući na pitanje da li su u Srbiji obavljanje obdukcije nad preminulima od posledica koronavirusa, premijerka je rekla da nema tu informaciju i da se time ne bavi Krizni štab dok je Srđa Janković naveo da lekari nisu prava adresa za odgovor na to pitanje pošto sudska instanca odlučuje o obdukcijama.

"Postoji procedura kojom se nalaže obdukcija a ne znam da je menjana u poslednje vreme", rekao je Janković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR