Počela obnova Titove pećine u Drvaru 1Foto: Wikipedia

Obnova porušenog dela Titove pećine u Drvaru počela je danas, nakon što je prošle godine zemljani odron posle višednevnih padavina, uništio tada drvenu baraku u pećini, kojoj su iz bezbednosnih razloga zabranjeni prilaz i posete.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić rekla je agenciji Fena da je za sanaciju i rekonstrukciju pećine oko 50.000 konvertibilnih maraka obezbedilo Federalno ministarstvo okoline i turizma, prenela je FENA.

„Radovi na Titovoj kućici su počeli, a njenim završetkom, kao i već postavljenom zaštitnom mrežom oko samog objekta iz prošle godine, biće stvoreni uslovi za siguran obilazak tog značajnog istorijskog lokaliteta, koji su svake godine posećivali brojni turisti“, navela je načelnica.

Ona je najavila da će javnost biti blagovremeno upoznata s datumom otvaranja saniranog dela Titove kućice, navodeći da je zbog epidemije korona virusa turizam na tom području stao.

Zato će, kako je dodala, završiti obnovu i čekati neka bolja vremena jer je Titova pećina mnogo veoma značajna opštini Drvar, kao glavni izvor prihoda te opštine od turizma.

„Titovu pećinu godišnje je posećivalo od 5.000 do 10.000 turista“, rekla je načelnica opštine Drvar Dušica Runić i podsetila da je do rata bilo viš stotina hiljada posetilaca jer je u to vreme bila nezaobilazna destinacija za učeničke ekskurzije.

Titova pećina obnovljena je i otvorena za turiste 2006. godine, a Memorijalni kompleks s Muzejom „25. maj“ 2009. godine, kada je obeleženo 65 godina od neuspelog nemačkog desanta na Drvar u Drugom svetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari