');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV KIMOVE SESTRE Seul pokrenuo do sada neviđenu istragu

Južnokorejski tužioci započeli su istragu protiv sestre severnokorejskog lidera Kim Džong-una i načelnika vojske Severne Koreje, koji je optužen da je prošlog meseca digao u vazduh međukorejsku kancelariju za vezu u Kesongu, saopštili su danas zvaničnici.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Kim Jo Džong profimedia-0416034435 Foto: Profimedia
Kim Jo Džong profimedia-0416034435

Do sada neviđena i simbolična istraga protiv Kim Jo-džong, sestre Kim Džong-una i trenutno prve potpredsednice Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije i generala Pak Džong-čona, načelnika Generalštaba vojske Severne Koreje, pokrenuta je nakon što je južnokorejski advokat podneo krivičnu prijavu protiv njih

sredinom juna zbog rušenja kancelarije u Kesongu.

Tužbu protiv severnokorejskih zvaničnika je podneo advokat iz Seula, Li Kjung-džae 8. jula i slučaj je dodeljen u ponedeljak Odeljenju za javne istrage, navode zvaničnici koji imaju uvid u slučaj, preneo je Jonhap.

Severna Koreja je uništila međukorejsku kancelariju za vezu u pograničnom gradu Kaesong 16. juna,. očigledno u besu zbog slanja propagandnih listića u kojima je kritikovan Kim Džong-un, nakon pretnji koje je izrekla Kim Jo-džongova da će kancelarija biti srušena u saopštenju objavljenom 13. juna, navodi agencija.

Tužilaštvo u Seulu planira da preispita Liovu žalbu pre nego što odluči da li će podneti optužbe protiv Kimove i Paka, rekli su zvaničnici.

Međutim, praktično je nemoguće da seulski tužioci kazne severnokorejske zvaničnike, izjavili su pravni eksperti.

Tužioci mogu da odluče da odustanu od optužbe zbog poteškoća u prikupljanju dokaza.

Čak iako Severnokorejci budu proglašeni krivima na lokalnom sudu, ne postoji način da se presuda izvrši, dodali su oni.