16. jul  2020. 08.40  | Izvor: Tanjug

Šib: Cilj pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine

BEOGRAD -

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izrazio je zadovoljstvo zbog nastavka dijaloga Beograda i Prištine nakon godinu i po dana, te naveo da se nada konstruktivnoj atmosferi u duhu pomirenja.

Šib za program " Newsmax adria " nije mogao da precizira da li će razgovori koji počinju danas u Briselu biti "uvod u finale", rekavši kako je do moderatora Miroslava Lajčaka da odredi tempo, ali je naglasio da rezultat i cilj tih razgovora treba da bude sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum, koji bi, kako kaže, doneo stabilnost regionu.

"Svim akterima želim sve najbolje. Do moderatora je da odredi tempo, podsećam na njegovu izjavu da razgovori ne treba da traju godinama nego nekoliko meseci", istakao je nemački ambasador.

On je dodao da pre pristupanja u Evropsku uniju mora da se reši pitanje Kosova.

"Imamo predstavu na koji način se ono može rešiti. Rešenje mora biti primenjivo u praksi, ali ne želimo da propišemo model (dvema stranama)", naveo je Šib.

Povodom izazova sa kojima se suočava Vlada Srbije u pogledu suzbijanja posledica pandemije virusa korona, Šib je napomenuo da je u pitanju globalni fenomen i da je svuda teško.

"I za vreme krize je bilo rasprava u Nemačkoj, kako pružiti dovoljno zdravstvene zaštite ali i kako obezbediti temeljne slobode i prava. Potreban je stalni dijalog o merama sa širokim krugom u javnosti, što je zahtevan proces", kazao je Šib i dodao da EU pruža podršku kako bi Srbija uspešno upravljala krizom.

"Želim puno uspeha Vladi Srbije", rekao je nemački ambasador.

Srodne vesti

Broj komentara: 1

узгред  16. 07. 2020. | 16:20
А шта је то правно "необавезујући" споразум ? Одавно је Валтазар Богишић, у најбољој традицији европског права, записао : " Разговор је разговор а договор (споразум, уговор у суштинском значењу) је странама - закон". Али то ништа не значи мафијашима и бандитима, који се не држе већ постигнутих споразума. Који се играју `државе` и `права`. Жалосно је, што разне бирократе понављају њихове флоскуле. И то је знак - деградирања ЕВРОПСКОГ права...