Bećaj: Međunarodno jedinstvo važnije od unutrašnjeg, za epilog dijaloga sa Srbijom 1Priština Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Politički analitičar Bečjulj Bećaj je večeras ocenio da je za epilog dijaloga Kosova i Srbije važnije jedinstvo međunarodnog faktora, SAD i EU, u odnosu na unutrašnje jedinstvo političkog spektra na Kosovu.

Ocenio je da mu se čini da više nema teritorijalnog elementa u dijalogu, iako ne isključuje ni mogućnost da srpska strana, pre svega predsednik Aleksandar Vučić na tome insistira.

„Teritorijalni element je jedini koji Srbija eventualno može da ima kao argument da prizna nezavisnost Kosova. U ovoj razmeni, velike su šanse da se to neće dogoditi, ali šanse postoje. Na kraju, kao konačni uslov za priznavanje države Kosovo, za Vučića je teritorijalni element“, naveo je Bećaj.

Ocenio je da će sporazum biti postignut do kraja mandata nemačke kancelarke Angele Merkel ili ga neće biti.

Bećaj je dodao da je status kvo bolja opcija od podele Kosova.

„Mislim da se trebamo pripremiti za scenario koji je realan, ali koji nije najgore mogući, a to je status kvo. Mislim da između statusa kvo i podele Kosova status kvo odgovara Srbiji, ali će se ona vremenom od toga umoriti. Mi treba da preduzmemo mere da pokažemo da smo suverena država, treba staviti pod kontrolu sever Kosova. Naravno to se ostvaruje sa našim saveznicima koji vide da prepreka postizanju sporazuma nije Kosovo već Srbija“, kazao je Bećaj.

Dodao je da je jedinstvo SAD i EU presudno za konačni dogovor Beograda i Prištine.

„Imamo međunarodnu situaciju kojoj nedostaje jedinstvo. Epilog dijaloga se ne može postići ako se ne postigne međunarodno jedinstvo, uključujući SAD i Evropsku uniju. Ne možemo tražiti unutrašnje jedinstvo sve dok imamo sporove oko legitimnosti vlasti. Unutrašnje jedinstvo dolazi posle izbora kada se odražava politička volja većine građana“, kazao je Bećaj.

Naveo je i da je aktuelni premijer Kosova Avdulah Hoti došao „kao rezultat jednog američkog scenarija za dalji tok pregovora“ a da je sada „u scenariju Evropske unije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari