Jedna izjava podigla veliku prašinu: Ko je i da li je uopšte radio obdukcije kovid pacijenata? VIDEO

Početkom godine, kada se koronavirus tek pojavio kod nas, Institut "Batut" je dao preporuku da se obdukcije umrlih od koronavirusa ne rade.

Izvor: B92

Sreda, 15.07.2020.

20:52

Jedna izjava podigla veliku prašinu: Ko je i da li je uopšte radio obdukcije kovid pacijenata? VIDEO
Screenshot/TV Prva

Preporuka je doneta iz epidemioloških razloga, ali i zbog nedovoljne opremljenosti ustanova.

Bivši direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić tvrdi da je od tada u našoj zemlji urađeno čak 17 obdukcija pacijenata koji su umrli od posledica kovida, koje su dale frapantne rezultate.

Ova izjava podigla je veliku prašinu u javnosti. Doktor Ristić tvrdi da su obdukcije rađene uglavnom kod mladih ljudi, koji su umrli u roku od 24 do 48 sati i da je njihov obdukcioni nalaz ukazivao na to da koronavirus uništava organe do potpune neprepoznatljivosti.

"Našao sam neke podatke koji su me frapirali po težini promena koje su opisane od kompetentnih stručnjaka Medicinskog fakulteta u Beogradu. Njih troje je to
radilo, oni su svi u nastavi, imaju akademske titule profesora docenata, znam da je tu bio doktor Terzić, doktorka Dunđerski, ne znam ko je bio treća osoba", izjavio je on.

Na ovu tvrdnju reagovao je i redovni profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu, prof. dr Slobodan Savić, koji tvrdi da je od svojih kolega sa Instituta saznao da pomenute obdukcije nisu rađene u toj ustanovi, da su podaci netačni i da je praktično nemoguće da tri obducenta iz Instituta za patologiju radi 17 obdukcija umrlih od kovida 19, a da niko od njihovih kolega za to ne zna. Profesor Ristić se ograđuje uz objašnjenje da je uvid u nalaze obdukcija, koje su urađene do maja meseca, imao na sajtu Medicinskog fakulteta i da je izveštaj bio dostupan svima.

"Tu je sigurno nastao neki nesporazum, Slobodana Savića znam, cenim ga, ja u nekim mojim izveštajima što se tiče virusa nisam spominjao uopšte sudsku medicinu, samo sam preneo ono što je svaki građanin na ovoj zemlji mogao da pročita na sajtu koji je postavila katedra patologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu", poručio je on.

Iz Instituta za patologiju istakli su da su oni deo Medicinskog fakulteta i da će sva pravna pitanja biti rešavana preko pravne službe tog fakulteta, kao i da su obavestili upravu te visokoškolske ustanove i da očekuju reakciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: