Ex -Yu

Gradonačelnik: Nije daleko dan kada ćemo morati da zatvorimo Podgoricu

Gradonačelnik: Nije daleko dan kada ćemo morati da zatvorimo Podgoricu
Foto: Screenshot / Youtube | Gradonačelnik Podgorice: Nije daleko dan kada ćemo morati da zatvorimo grad

PODGORICA - Ukoliko se ovakav trend nastavi, nije daleko dan kada ćemo morati da zatvorimo Podgoricu i da se vratimo na onaj režim od prije par mjeseci, a mislim da niko od nas to ne želi, upozorio je gradonačelnik Podgorice i član Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) Ivan Vuković.

Kako piše RTCG, sjednica Operativnog tima za zaštitu i spasavanje glavnog grada, kojom je predsjedavao gradonačelnik i član Nacionalnog koordinacionog tijela Ivan Vuković, održana je danas povodom aktuelne epidemiološke situacije u Podgorici.

Na sjednici je konstatovan zabrinjavajući rast broja zaraženih kao i nepoštovanje mjera od strane jednog broja građana što je uticalo na porast broja oboljelih od virusa korona.

Vuković je apelovao da je poštovanje mjera obaveza svih, kako bi se suzbilo širenje virusa korona, ali i spriječilo uvođenje restriktivnih mjera kao što su zatvaranje Podgorice, ograničenje kretanja i zaustavljanje privrednih aktivnosti.

"Mi na današnji dan imamo 553 aktivna slučaja zaraze virusom korona u Podgorici. To je brojka koja je zastrašujuća, nad kojom svi moramo da se zamislimo i to je brojka koja mora predstavljati alarm", naglasio je gradonačelnik Vuković.

On je podsjetio da su svi bili ponosni kada je Crna Gora mogla da kaže da je jedina korona fri zemlja u Evropi.

"Do toga smo došli tako što smo svi bili dio istog tima i mi u NKT-u, Vladi Crne Gore, glavnom gradu, komunalne službe i ono što je najvažnije, društvena zajednica. Svako je znao koja mu uloga pripada u toj priči i zato smo uspjeli da pobijedimo ovaj virus. Nažalost, uljuljkani u osjećaju lažne sigurnosti zaboravili smo da se ne radi o epidemiji, već o pandemiji, da to što nema virusa u Crnoj Gori, ne znači da ga nema u regionu i šire", naglasio je Vuković.

U Crnoj Gori laboratorije Instituta za javno zdravlje analizirale su u posljednja 24 sata 375 uzoraka, a 78 je bilo pozitivno na COVID-19.

Novootkriveni slučajevi su iz Podgorice 48, Nikšića 11, Herceg Novog sedam, Pljevljima tri, Kotoru, Beranama i Baru po dva, a u Bijelom Polju, Cetinju i Rožajama po jedan novooboljeli.

"Ukupan broj potvrđenih smrti od početka juna od COVID-19 je 16", navodi se u saopštenju.

Iz IJZ su kazali da je oporavak potvrđen kod još devet slučajeva, čime je ukupan broj oporavljenih porastao na 42.

"Uzimajući u obzir preminule i oporavljene, broj aktivno oboljelih od COVID-19 u Crnoj Gori trenutno je 1.522. Većina novooboljelih su kontakti prethodno registrovanih slučajeva", dodaje se u saopštenju.

U Podgorici je aktivno 595 slučajeva virusa korona, u Rožajama 221, Bijelom Polju 152, Beranama 81, Budvi 64, Nikšiću 61, Pljevljima 59.

Na Cetinju je aktivno 56 slučajeva, u Baru 55, Kotoru 52, Tivtu 29, Herceg Novom 28, Ulcinju 18, Gusinju 17.

U Petnjici je aktivno 11 slučajeva, Danilovgradu devet, a u Andrijevici, Tuzima i Žabljaku po jedan, prenosi RTCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije