');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

SASLUŠANJE HAŠIMA TAČIJA - DAN TREĆI Sedam sati pred tužiocem, nastavak sutra

Kosovski predsednik Hašim Tači saslušan je treći dan zaredom u Specijalnom tužilaštvu u Hagu. Ispitivanje će biti nastavljeno i u četvrtak, prenose prištinski mediji.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
taci profimedia-0532296795 Foto: Profimedia
taci profimedia-0532296795
Pročitajte još

Ispitivanje Hašima Tačija pred Specijalnim tužilaštvom počelo je u ponedeljak i trajalo je šest sati, a kosovski predsednik je tada medijima rekao da su njegov advokat i tužilac razmenjivali tehničke detalje.

Prvog dana pre saslušanja Tači je pred ulazak u sud rekao da se borio "za nezavisno i slobodno Kosovo", i da je spreman da se suoči sa svim izazovima.

- Niko ne može prepisati istoriju. Ovo je cena slobode. Verujem u mir, istinu i pravdu. Verujem u dijalog i dobre odnose sa svim susedima. Kosovo je priča o uspehu i na to sam veoma ponosan. Odredište Kosova je članstvo u EU, NATO i trajno prijateljstvo sa SAD - rekao je Tači, kojeg je ispred suda sačekala nekolicina Albanaca koji su protestovali protiv optužnice, i koji su ga podržali uz transparente i skandiranje.

I drugi dan ispitivanje je, kako su preneli prištinski mediji, trajalo šest sati, a nakon izlaska iz zgrade suda Tači se nije obratio medijima.

Specijalno tužilaštvo suda za ratne zločine OVK-a predalo je krajem juna veću ovog tribunala predlog optužnice, kojim se nekadašnji komandant terorističke OVK Hašim Tači i šef njegove tajne policije Kadri Veselji terete za ubistvo 100 osoba, kao i za niz drugih nedela.

U decembru 2011. godine švajcarski senator Dik Marti objavio je izveštaj Saveta Evrope u kom je navedeno nekoliko bivših vođa terorističke OVK-a koji su umešani u ratne zločine.