Svijet

Zaharova: Od Trampovih riječi Truman, Ajzenhauer i Kenedi se prevrću u grobu

Zaharova: Od Trampovih riječi Truman, Ajzenhauer i Kenedi se prevrću u grobu
Foto: N.N. | Zaharova: Od Trampovih riječi Truman, Ajzenhauer i Kenedi se prevrću u grobu

Od riječi američkog predsjednika Donalda Trampa da je Evropska unija stvorena kako bi eksploatisala SAD, Truman, Ajzenhauer i Kenedi se "prevrću u grobu", napisala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je ocijenila da je formiranje EU išlo u interesu Vašingtona a ne obrnuto, kako misli američki predsjednik.

Kako je navela, američki predsjednici - Hari Truman, Dvajt Ajzenhauer i Džon Kenedi, u čije  vrijeme je počinjao proces evropske integracije, našli bi se u nedoumici od riječi sadašnjeg šefa Beče kuće. Štaviše, "prevrnuli bi se u grobu", prenosi Sputnjik.

"Posle Drugog svjetskog rata SAD su kao jedan od najvažnijih ciljeva formulisali stvaranje novog ekonomskog poretka. Taj cilj niko nije ni pokušao da sakrije - liberalizacija svetske trgovine. Tržište sopstvene robe, stvaranje sopstvenih pravila igre u oblasti carina i resursa. A najviše je Vašington strahovao od obnavljanja trgovinskih ratova u Evropi, koji su slabili američke ekonomske pokazatelje i vodili ka teškim krizama koje su prerastale u ratove", objašnjava Zaharova na Facebooku.

Zaharova je dodala da je važan korak Amerike bila realizacija plana Vajt-Morgentau o stvaranju MMF i Svjetske banke.

"To je bila osnova za novi ekonomski model sveta. Upravo to je u osnovi fenomena pojave evropske ekonomske i političke integracije",  navela je portparolka ruskog Ministarstva.

Američki lider Donald Tramp izjavio je da je EU formirana kako bi iskorišćavala SAD u svoje svrhe i da zloupotrebljava svoj položaj, prenosi pres služba Bijele kuće.

Po njegovim riječima, EU "nikad nije imala dobar odnos prema SAD" i nepravedna je prema Amerikancima.

On je dodao da raniji američki predsjednici o tome "nisu imali pojma".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije