Pokrajinski sekretar za zdravstvo: U Novom Sadu porast broja zaraženih, uzrok su protesti 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kazao je danas da je u Novom Sadu porastao broja zaraženih korona virusom, što je povezao s demonstracijama koje su u toku.

Gojković je na konferenciji za novinare Kriznog štaba Vlade Srbije rekao u Beogradu da je porast zaraze većinom kod mlađih osoba i ocenio je da je to posledica protesta u prethodnih deset dana u Novom Sadu i drugim gradovima Srbije.

Po njegovim rečima, „najveći strah lekara jeste da oni koji su zaraženi na protestima zaraze svoje najbliže“.

Zamenica direktorke Instituta Srbije za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović – Batut“, Darija Kisić Tepavčević, kazala je da je nošenje maski napolju preporuka, ali da će od petka korišćenje maske biti obavezno i napolju, „ukoliko se ne može obezbediti razdaljina od jedan i po metar“ od drugih ljudi.

Upitana o odluci da i deca nose maske, ona je kazala da deca mogu nositi pamučne maske ukoliko su im hirurške velike, ali je i to zasad samo preporuka.

Kisić Tepavčević rekla je da ne postoji „starosna granica“ bezbednosti od korona virusa, te da „savetuje roditeljima da decu ne dovode u situacije da budu pod povećanim rizikom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari