Obradović: Vučić nema ovlašćenja da pregovora o statusu Kosova, treba uključiti Rusiju 1Foto: Beta/Emil Vaš

Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema ovlašćenja da pregovara o statusu Kosova i da bi Srbija u dalje pregovore trebalo da traži uključenje Rusije.

Obradović je saopštio da dalji pregovori o statusu Kosova, koji se od sutra nastavljaju u Briselu, predstavljaju novi „državni udar“ od strane Vučića.

„Za državu Srbiju ne mogu biti prihvatljivi nikakvi razgovori o nekakvom ‘sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu između Beograda i Prištine’ kojim naša vlast priznaje lažnu državu Kosovo kao nezavisnu i omogućava joj ulazak u Ujedinjene nacije, a to je – prema svedočenju lidera Nemačke i Francuske kao glavnih organizatora ovog dijaloga – njihov cilj“, naveo je Obradović u saopštenju.

Dodao je da Vučić nikada nije dobio ovlašćenje niti Vlade Srbije niti Skupštine Srbije da pregovara u ime države Srbije o statusu Kosova.

„Nikada u Skupštini nije usvojena nikakva pregovaračka platforma, a bez nje se ne ide ni na kakve pregovore“, rekao je Obradović.

Obradović je ocenio da u Briselu nije moguće voditi ravnopravni dijalog jer je Evropska unija na strani kosovske nezavisnosti, već dijalog o Kosovu treba vratiti u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

On je istakao da u dalje pregovore o Kosovu treba da bude uključena i Rusija, po zahtevu Srbije.

„Stavljanje potpisa na priznanje nezavisnosti lažne države Kosovo od strane aktuelne vlasti u Beogradu bilo bi protivustavno, suprotno Rezoluciji 12 44 SB UN i – u slučaju da to uradi predsednik Srbije – gaženje predsedničke zakletve na Ustavu i Jevanđelju“, navodi se u saopštenju.

Obradović je dodao da su priznanje okupacije dela državne teritorije i urušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta su teška krivčina dela za koja po Krivičnom zakoniku sleduje višegodišnja robija i da bi svako ko razmišlja u tom pravcu trebalo da zna da mu to sigurno sleduje.

„Vučić i njegova neovlašćena delegacija, koja od sutra počinje novi ciklus pregovora o Kosovu u Briselu, treba da znaju da građani Srbije koji drže do Ustava, a posebno oni koji su patriotski orijentisani, neće dozvoliti izdaju Kosova i sigurno neće mirno čekati stavljanje potpisa na priznanje lažne države Kosovo“, naveo je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari