Najnovije vesti
Vesti Društvo
Dr Kisić o redovima za testiranje: Mnogi dolaze da rade test zbog putovanja, neki dolaze i više puta nedeljno, ali IMAMO PRIORITETE

Dr Kisić o redovima za testiranje: Mnogi dolaze da rade test zbog putovanja, neki dolaze i više puta nedeljno, ali IMAMO PRIORITETE

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević rekla je danas da se povećao broj osoba koje žele da se testiraju, te da su se mnogi to radili bez ikakvog osnova, kao i da je bilo osoba koje su i više puta nedeljno želele da se testiraju.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
15-Jul-20 tanjug slobodan miljevic beograd Di019698597 preview Foto: Slobodan Miljević / Tanjug
15-Jul-20 tanjug slobodan miljevic beograd Di019698597 preview

- Sve je veći broj zahteva i zbog putovanja, to jeste razumljivo, ali sigurno razumete da nam je prioritet kliničko testiranje. Zbog toga jesu testovi preusmereni na zavode i institute - dodala je ona.

Pročitajte još

Ona je nalgasila da su indikacije za testiranje jasno definisane: osobe koje imaju simptome bolesti nakon pregleda u ambulantama, kod hospitalizovanih pacijenata, u gerontološkim ustanovama, kod osoba koje su serološkim ispitivanjima IGM pozitivni.

- Postoje osobe sa tipičnim simptomima koje su negativne, ali ne lečimo test, nego kliničku sliku i on će se tretirati kao verovatan kovid slučaj. Kada gledamo procenat pozitivnosti, mnogi nas pitaju kako nije veliki, a na nivou ustanova je veliki. Ako pogledamo na Infektivnoj klinici je izuzetno visok nivo pozitivnosti. I u mnogim kovid ambulantama rade naši lekari koji mogu da procene ko je zaražen, pa je veći procenat pozitivnosti. Na pozitivnost utiču i testiranja na lični zahtev, pa zato deluje da je pozitivnost manja - zaključila je dr Kisić koja je istakla da je u statistiku ulazi i testiranje na lični zahtev i retestiranje.

Bilo je većeg zastoja

Kisić je naglasila da je bilo većeg zastoja nego što je to trebalo da bude, te da su bili redovi ispred "Torlaka", pre svega sa putnicima koji su želeli da se tistiraju na lični zahtev.

Pročitajte još

- Limitiran je kapacitet laboratorija, mi jesmo povećali kapacitete, ali je to bilo i preko tih kapaciteta, Nadamo se da će se to vreme smanjiti, jer je neophodno da se smanji. Lekari leče pacijente zbog kliničke slike. Svi su imali klinički pregled, laboratorijske analize. Sada, nažalost, naši lekari imaju veliko iskustvo, tako da se svi ti pacijenti hospitalizuju - zaključila je ona na današnjoj sedinci Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Proširuju se kapaciteti za testiranje

Odgovarajući na pitanja o proširenju kapaciteta za testiranje na kovid 19, dr Kisić je rekla da je svaka ustanova i više nego dobrodošla.

- Da bi neka laboratorija obavljala testiranja mora da ispunjava minimum uslova. Budući da ovaj virus ima visok nivo infektivnosti, sve te laboratorije moraju da imaju biosigurnosti nivo 2+ ili 3. U ovom momentu je 7 laboratorija podnelo zahtev za PCR testiranja i njima će biti dostavljen set kriterijuma koje moraju ispuniti - istakla je Kisić Tepavčević.

Pročitajte još

Naglasila je i da je za serološke testove potrebno manje uslova.

Ona je još dodala da je udaljenost između učesnika konfernecije dovoljna da nema potrebe za maskom, ali da su je imali i pre i imaće je posle konferencije.