15. jul  2020. 15.15  | Izvor: RTV

Rezervat biosfere, Mura, Drava i Dunav, bolje povezivanje pet zemalja

NOVI SAD/BEČ -

Projekat lifelineMDD, koji finansira EU, ima za cilj da unapredi ekološku povezanost u budućem prvom rezervatu biosfere "Mura-Drava-Dunav" ,koji će se nalaziti u pet zemalja.

Novi projekt ekološke saradnje Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije je zvanično započet 7. jula 2020. godine. Naredne dve i po godine 12 partnera i 18 pridruženih partnera iz različitih sektora radiće na unapređenju ekološke povezanosti i zaštiti biodiverziteta budućeg Rezervata biosfere "Mura-Drava-Dunav", žile kucavice Dunavskog basena, obnovom prirodne rečne dinamike ovih područja.

"Rezultat našeg prvog projekta, koji je završen pre godinu dana, bio je uspostavljanje saradnje među upravljačima zaštićenih područja i formiranje Prekograničnog programa upravljanja za planirani Rezervat biosfere, kao polazne osnove dodatnog unapređenja prekogranične saradnje. Postoje neiskorišćene mogućnosti povezivanja višestrukih ciljeva različitih sektora u upravljanju rekama, a cilj upravo započetog projekta lifelineMDD je da prepozna upravo te potencijale", kaže menadžerka projekta Kerstin Buk. Obnova zasuštenih, zamuljenih i od reke odsečenih prirodnih staništa i ekoloških koridora, što je jedan od glavnih ciljeva projekta, biće zasnovana na naučnim proučavanjima populacija riba i ptica, kao i na studijama dinamike rečnih sedimenta (šljunka i peska) i uticaja klimatskih promena na ovo područje. Da bi se to postiglo, na tri različita mesta, od kojih je jedno u Srbiji (kanal Lovrenac u Specijalnom rezervatu prirode "Karađorđevo") preduzeće se obimne aktivnosti izmuljavanja i povezivanja vodenih staništa sa rečnim tokovima, radi boljeg funkcionisanja ritskih područja. Ove aktivnosti imaće za rezultat veću povezanost i dinamičnije reke, bolje kapacitete staništa, naročito za ključne vrste riba i ptica. Ni lokalne zajednice u selima uzduž rezervata biosfere neće biti isključene – cilj projekta je da se ojača njihova povezanost sa prirodom kako bi i oni koji su najbliži njoj bolje razumeli šta nude očuvani predeli uz reku.

"Na treću godišnjicu proglašenja Rezervata biosfere "Bačko Podunavlje", kojim Srbija doprinosi ovom velikom području, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode ponosno se uključio u novu zajedničku projektnu avanturu", kaže Marko Tucakov, koordinator projekta u Zavodu. On navodi da je projekt započeo uz do sada neviđene izazove. "Ipak, veoma smo zadovoljni što u projektu učestvuju Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Ministarstvo zaštite životne sredine kao prirdruženi partneri. Budući da se nadamo da će u periodu trajanja projekta od strane Uneska biti konačno i proglašen Rerervat biosfere Mura-Drava-Dunav u pet zemalja, veoma smo motivisani da se sa tim izazovima suočimo zajedno sa našim partnerima", kazao je Tucakov.

 

Tagovi
Srodne vesti