BiH

Poslanici raspravljaju o budžetu institucija BiH za 2020.

Poslanici raspravljaju o budžetu institucija BiH za 2020.
Foto: Nedžad Uglješa | Poslanici raspravljau o budžetu BiH za 2020.

SARAJEVO - U toku je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj se raspravlja o budžetu institucija BiH za 2020. godini u drugom čitanju.

Jasmin Emrić (A-SDA), kazao je danas da je podnio jedan amandman na Prijedlog budžeta, te da je prilikom rasprave naajvio da će podnijeti amandman u vezi sam migrantskom krizom, jer ga je, kako je rekao, razočarala činjenica da Vijeće ministara nije izdvojilo ni jednu marku za migrantsku krizu.

Zlatan Begić (DF), kazao je da su na prošloj sjednici usvojili moratorij na zapošljavanje, a da BiH treba najmanje 100 graničnih policajaca.

"Migranti se ne rješavaju u Bihaću, nego na grnaicama. A što se tiče populističkih prijedloga, poput moratorija na zapošljavanje, nisam više spreman da pristajem na takve zahtjeve", kazao je Begić.

Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) kazala je da su unutar kluba diskutovali da se u nekim segmentima treba zapošljavati, poput Granične policije, ali u Zajedničkim institucijama BiH zapošljava se upravo 33 osobe.

"Ne znam koja su to radna mjesta, ali zapošljavaju se. Stvar je u tome da se odrede prioriteti, a Granična policija je prioritet", kazala je Marinković-Lepić.

Podsjetimo, danas je Predstavnički dom BiH na 8. hitnoj sjednici usvojio  sa 20 glasova za, 14 protiv i dva suzdržana podržao je zaključak poslanika Aide Baručije, Jasmina Emrića, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta o moratoriju na zapošljavanje na nivou BiH.

"Zadužuje se Vijeće ministara BiH da sve ranije usvojene odluke u 2020. godini o novom zapošljavanju stavi van snage te da se svako novo zapošljavanje vrši samo u slučaju da je to neophodno za funkcioniranje institucije koja podnosi obrazložen i potkrijepljen zahtjev Vijeću ministara BiH", stoji u zaključku koji je usvojen.

Saša Magazinović, šef Kluba poslanika SDP-a, kazao je da neće podržati budžet zbog toga što nema novaca za odbranu i NATO.

Kazao je da opozicija nije sa SDA, jedini koji su sa SDA je DF.

Zlatan Begić (DF) odgovorio je da oni nisu sa SDA na ideološkoj matrici, ali su protiv SDP-a kakav je sad.

Odgpovorio mu je ponovo Magazinović konstatujući da DF i nije sa SDA, jer ne sjede s njima za stolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije