Dostupni linkovi

Ambasador SAD u BiH pozvao na hitno usvajanje budžeta BiH


Ambasador Sjedinjenih Država u BiH Eric Nelson i član Predsjedništva BiH, arhivska fotografija
Ambasador Sjedinjenih Država u BiH Eric Nelson i član Predsjedništva BiH, arhivska fotografija

Ambasador Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson sastao se u srijedu 15. jula sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, tokom čega su razgovarali o hitnoj potrebi usvajanja budžeta na državnom nivou.

"Ambasador Nelson i član Predsjedništva BiH Dodik razgovarali su o hitnoj potrebi donošenja državnog budžeta kako bi se omogućilo osnovno pravo građana na izlazak na izbore," navodi se na Twitter nalogu Ambasade SAD u BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici u srijedu 15. jula usvojio je Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u prvom čtanju, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. Za prijedlog Zakona glasalo je 26 poslanika, pet ih je bilo protiv, a pet suzdržanih.

U Prijedlogu budžeta planirana su i sredstva za sprovođenje ovogodišnjih lokalnih izbora u BiH koji bi se trebali održati 15. novembra u iznosu od 4,2 miliona KM (2,2 miliona evra).

S obzirom da je Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH podržala danas u drugom čitanju Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, on bi trebao da bude usvojen od strane Predstavničkog doma u drugom čitanju.

Ukoliko on bude usvojen, konačnu odluku za usvajanje budžeta donijeće Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH do kraja ovog mjeseca.

XS
SM
MD
LG