Pedijatri za B92.net o preporuci da i deca nose maske: "Sve će u ovom slučaju biti problem"

Najnovija Preporuka Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa da bi maske i na otvorenom i zatvorenom trebalo da nose deca dočekalo je mnoge roditelje nespremne.

Zdravlje

Izvor: Slaðana Vasiæ

Sreda, 15.07.2020.

14:57

Default images
Foto: depositphotos/VitalikRadko

Pogotovo roditelje najmlađe dece, a oni čija su deca nešto starija se pitaju kako da im objasne i obavežu ih da nose maske. Pedijatar dr Ivanka Đerković kaže za B92.net da će ova preporuka za pojedine biti teško izvodjiva, a za neke potpuno neizvodljiva.

Maloj deci, kako smatra, neće biti moguće uopšte objasniti, dok onoj preko 4, 5 godina starosti to u početku može da bide i zanimljivo, a i oni bi već mogli da razumeju.

"Sve će u ovom slučaju biti veliki problem i teško će to ići. Deca će regaovati različito, kako koje... Biće onih kojima bude zanimljivo da nose masku pogotovo kada vide roditelja, a najlakše onima čija su deca već naviknuta na masku".

Na pitanje - šta reći deci zašto sada treba stalno da je nose, ona kaže:

"Deci treba reći istinu da treba da ih nose da se ne bi razboleli od virusa, da ga ne bi preneli drugima i da kijaju i kašlju samo s maskom. Ako ne budu bila revnosna, onda ih držati na udaljenosti od druge dece, ali teško je da se igraju uz fizičku distancu. Možda treba smišljati neke igre kod kojih ona neće biti na gomili, već udaljeni jedni od drugih. Dakle, koliko toliko ih izolovati", predlaže dr Đerković.

Za razliku od nje pedijatar dr Milan Leković iz Doma zdravlja "Zemun" misli da od nošenja maski nemaju koristi ni deca, ni odrasli.

"Protivnik sam takvog vida zaštite jer je kontradiktoran. To je kao da u auspuh vraćate izduvne gasove. Sa unutrašnje strane maske se lepe kada pričate i izdišete i tako nastaje autoinfekcija. Čak i kada bismo imali mogućnost da ih menjamo na svakih dva sata, opet je bolje je udisati čist kiseonik", smatra ovaj pedijatar.

Međutim, epidemiolozi insistiraju na drugačijem stavu jer su članovi Kriznog štaba čak razmatrali uvođenje obaveznog nošenja maski za decu, a sve zbog toga jer se pokazalo da i najmlađi u ovom naletu kovida 19 imaju ozbiljniju kliničku sliku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: