BiH

"Nacionalni interes Bošnjaka nije povrijeđen u postupku izgradnje Koridora Vc"

"Nacionalni interes Bošnjaka nije povrijeđen u postupku izgradnje Koridora Vc"
Foto: Ilustracija | "Nacionalnog interesa Bošnjaka nije povrijeđen u postupku izgradnje Koridora Vc i dionice "9. januar"

BANJALUKA – Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske danas je utvrdilo da odlukama Narodne skupštine RS kojima su potvrđene Uredbe sa zakonskom snagom koje se tiču Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje Auto-puta Koridor Vc i dionice Auto-puta "9. januar" Banjaluka – Doboj, nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi bošnjačkog naroda.

Osim toga, vitalni nacionalni interesi bošnjačkog naroda nisu povrijeđeni ni odlukama o potvrđivanju Uredbi sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje Auto-puta i gasovoda dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača.

"Vijeće je svoj stav o nepostojanju povrede vitalnih nacionalnih interesa bošnjačkog naroda u odnosu na osporene odluke obrazložilo, pored ostalih razloga, prevashodno činjenicom da se odredbe osporenih odluka Narodne skupštine Republike Srpske jednako odnose na svakog građanina Republike Srpske i da ne sadrže nacionalne odrednice, usljed čega se ne mogu dovesti u vezu s povredom vitalnih nacionalnih intersa konstitutivnih naroda", saopšteno je iz Ustavnog suda RS.

Takođe, ovim odlukama se, prema ocjeni Vijeća, ne daje prednost nekom konstitutivnom narodu, niti se prave bilo kakve razlike među njima, tako da nijedan konstitutivni narod, pa ni bošnjački, nije doveden u neravnopravan položaj u uživanju prava zajemčenih Ustavom Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije