Ex -Yu

Bolton: Beograd i Priština možda daleko od dogovora

Bolton: Beograd i Priština možda daleko od dogovora
Foto: Tanjug/AP | Bolton: Beograd i Priština možda daleko od dogovora

BEOGRAD - Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Džon Bolton izjavio je da su Beograd i Priština možda daleko rješenja međusobnog spora.

U intervjuu za BIRN, on je takođe izrazio uvjerenje da su strahovi u vezi s mogućom razmjenom teritorije "pretjerani", ali je ukazao i da su "ozbiljni" evropski igrači takođe razmišljali o toj ideji.

Bolton je, odgovarajući na pitanje da li će dijalog Beograda i Prištine dati bilo kakve rezultate, ocijenio da je postojala prilika da su mogle da se premoste razlike, ali da je propuštena prilika za to, jer se čini da su se obje strane povukle sa pozicija sa kojih su stvari mogle da se riješe.

Ipak, rekao je on, objema stranama vrijeme je pokazalo da neće napredovati dok se ti problemi ne riješe na zadovoljavajući način i ponovio da, ako bi obe strane bile za promjenu granica kao dio sveobuhvatnog rješenja, SAD bi to podržale kao razuman pristup.

Bolton je rekao i da specijalni izaslanik Donalda Trampa za dijalog Ričard Grenel ne zna o čemu priča, aludirajući na njegovu raniju izjavu da je razmjena teritorija Boltonova ideja.

"U tom trenutku, Evropa je takođe razmišljala o toj ideji, i mnogi su zauzeli potpuno isti stav. Razumijem zabrinutost nekih na Balkanu da će, ako se neke granice budu promijenile, sve ostale biti u opasnosti. Razumijem to što govore, ali mislim da je taj strah preuveličan. Ne mislim da će neko reći dvjema stranama da ne mogu da probaju razne načine da dođu do mirnog rješenja", rekao je Bolton.

On je rekao da je sa predstavnicima evropskih vlada pa i sa bivšim britanskim premijerom Toni Blerom koji ima organizaciju za rješavanje međunarodnih sporova, razgovarao o razmjeni teritorija, ali da EU nije bila jednoglasna po tom pitanju.

"Mi nismo bili ubijeđeni da bi, uz sve ostale prepreke, potpuni dogovor mogao biti postignut. Kao što vidimo danas, to se i nije desilo, ali ideja o zamjeni teritorija nije negativno uticala na tok pregovora. Ona je dala prostora Srbiji i Kosovu da dalje istražuju. I, znate i sami, neuspjeh je uvijek opcija, i neuspjeh je ono što imamo ovdje. Neuspjeh koji se nastavlja", ocijenio je Bolton.

Bolton je rekao i da je Balkan važan Trampovoj administraciji, ali da je fokusirana na napore Rusije da, kako kaže, uzdrma situaciju na Balkanu i istakao da bi taj region dobio više pažnje da je on ostao u administraciji.

Prema njegovim riječima, SAD su u naredna četiri mjeseca u predizbornoj kampanji zbog čega je veći dio svijeta, a ne samo dijalog Beograda i Prištine, ostavljen po strani, kako bi se svi fokusirali na to ko će pobijediti u novembru.

"Moguće da su SAD ostavljene po strani i zbog problema kosovskog predsjednika Hašima Tačija s jugoslovenskim tribunalom - što je potrebno riješiti da bi se nešto moglo postići u budućnosti", rekao je Bolton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije