Džon Kjuzak: Vreme revolucije 1Foto: EPA/ BRITTA PEDERSEN

Slavni američki glumac D\on Kjuzak postavio je na svoj Tviter profil scenu iz kultnog jugoslovenskog filma „Crveni udar“.

U kadru su Velimir Bata Živojinović i Boris Dvornik, koji igraju rudare u Trepči, u trenutku kada su ovaj rudnik 1941. zaposeli Nemci.

Ovaj ratni film prikazuje borbu rudara protiv okupatora, a u konkretnoj sceni sa Kjuzakovog Tvitera Boris Dvornik pita Batu Živojinovića „koje je vrijeme“, na šta ovaj odgovara: „Vreme revolucije“.

Iako video-klip nije pratilo nikakvo objašnjenje, mnogi su na ovoj društvenoj mreži u tome videli Kjuzakovu solidarnost sa aktuelnim protestima u Srbiji, ali i sa predstojećim američkim izborima. Inače, američki glumac boravio je pre deset godina u Beogradu, gde je snimao film „Gavran“ o poslednjim danima pisca Edgara Alena Poa.

Sa Kjuzakom su tada igrali Ana Sofrenović i Sergej Trunović, sa kojim je sarađivao i na ostvarenju „War, Inc.“. Domaći mediji pisali su tada da je Kjuzak smešten u vili na Senjaku, sa sopstvenom ekipom i asistentima, uključujući i kuvara, odakle nije često izlazio.

Glumac je uvek bio otvoren o svojim političkim stavovima. Kritikovao je svojevremeno američki rat u Iraku i DŽordža V. Buša, ali i Baraka Obamu u pitanjima vezanim za Bliski i Srednji istok, odnos prema novinarima i uzbunjivačima.

U Moskvi se sreo sa Edvardom Snoudenom, a razgovor koji je vodio sa njim prenet je u knjizi „Things That Can and Cannot Be Said“. Za sebe kaže da je pacifista, a pre nekoliko godina kritikovan je zbog antisemitskog tvita, zbog čega se kasnije izvinio, a tvit izbrisao.

I 2016. i 2020. na američkim predsedničkim izborima podržao je Bernija Sandersa za kandidata Demokratske stranke. Sam je član Američke demokratske socijalističke partije.

Rođen je 28. juna 1966. u američkoj državi Ilinois.

Otac mu je bio dokumentarista a majka profesorka matematike i politička aktivistkinja.

Dve rođene sestre takođe su glumice (DŽun Kjuzak deli slavu svog brata). Filmsku karijeru započeo je već sa 16 godina, uglavnom igrajući u romantičnim filmovima.

Prepoznatljiv je po ulogama šarmantnih tipova poput one u ostvarenju „Visoka vernost“, koja mu je donela i nominaciju za Zlatni globus. Igrao je u filmovima „Biti DŽon Malkovič“, „Mape do zvezda“, „2012“, „Smrznuta zemlja“… a za neke od ostvarenja u kojima je glumio pisao je i scenario.

Poslednjih godina dobija sve manje uloge, a ako ih i ima, obično je to za filmove koji ne stižu do bioskopa. Razlog je, između ostalog, to što odbija da igra u ostvarenjima o superherojima, ali i zato što je pre nekoliko godina Holivud nazvao kuplerajem. Jedan je od osnivača Fondacije za slobodu medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari