EU donira sredstva za angažovanje 200 zdravstvenih radnika

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici potpisali su ugovor o angažovanju 200 zdravstvenih radnika koji će pomagati u borbi protiv epidemije koronavirusa, a čije angažovanje će biti omogućeno sredstvima EU.

Sporazum obuhvata finansiranje zapošljavanja do 200 dodatnih zdravstvenih radnika kako bi se povećali kapaciteti Srbije za borbu protiv kovid 19.

Ti radnici će biti angažovani na period od šest meseci, a sredstva koje je EU za to opredelila je oko milion evra.

Sporazum ima za cilj povećanje kapaciteta nacionalnog zdravstvenog sistema kako bi što bolje odgovorilo na dugotrajnu krizu.

Kroz program biće nabavljena i dodatna prioritetna medicinska i nemedicinska oprema, a pružaće se i tehničku, kao i savetodavna podrška resornim državnim institucijama za sprovođenje nabavki vezanih za kovid19.

Sporazum je uz ministra Joksimović i ambasadora Fabricija potpisala i Mikela Telatin, šef Kancelarije UN za projektne usluge (UNOPS).

Svedoci smo sve većeg broja obolelih i preminulih od posledica virusa korona i to je razlog što se Evropska unija odlučila za nesvakadišnju meru da obezbedi novac za plate za 200 zdravstvenih radnika koji će pomoći u borbi protiv ove bolesti, izjavio je danas šef Delegacije EU Sem Fabrici.

"Svi će biti zaposleni u koordinaciji sa Institutom ''Batut'', a biće upućeni na ispomoć u različitim ustanovama javnog zdravlja i centrima primarne zdravstvene zaštite i laboratorije širom Srbije", kazao je Fabrici.

U narednih šest meseci tih 200 profesionalaca će pružati značajnu pomoć i radiće na prvoj liniji fronta u onim opštinama u Srbiji gde je najneophodnije i u kojima postoji vanredna situacija poput Beograda, Kragujevca, Užica, Valjeva, Šapca, Novog Pazara...

Zdravstveni radnici pod teretom, osnaživanje važno za Srbiju

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da će potpisani ugovor sa EU o angažovanju 200 dodatnih zdravstvenih radnika omogućiti osnaživanje ljudskih kapaciteta našeg zdravstvenog sistema navodeći da je to u ovom trenutku Srbiji veoma potrebno i važno.

Joksimović je prilikom onlajn obraćanja kazala da je trenutak nažalost takav da potpisivanje predstavlja jedan od važnijih događaja u kontinuiranoj podršci EU Srbiji od početka pandemije i istakla da su zdravstveni radnici pod ogromnim teretom.

Kako kaže, rade pod izuzetno teškim okolnostima, ne samo zbog broja ljudi koji su zaraženi, već i zato što se saživljavaju sa problemima drugih, a i svakodnevno su izloženi riziku.

Istakla je da je svesrdna pomoć EU u nabavci opreme, odnosno prvenstveno sredstava za nabavku opreme koja je u zemlju prošle nedelje celokupno dopremljena, puno značila i da je dodatno osnažila naš zdravstveni sistem.

Ugovor s EU prilika i za mlade zdravstvene radnike

Finansiranje plata za 200 dodatnih medicinskih radnika od strane EU u borbi protiv Covid 19 je velika prilika, podrška i pomoć pre svega mladim ljudima da ulazeći u zdravstveni sistem, još brže stičući iskustvo, učestvuju i samostalno u kontroli virusa korona u našoj zemlji, ocenila je danas Verica Jovanović, direktorka Instituta "Batut".

"Time ćemo zajednički pomoći kontroli virusa korona u Srbiji", kazala je Jovanović i zahvalila EU i UNOPS-u na danas potpisanom ugovoru.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво