FOTO: Italija vratila Francuskoj ukradeno Benksijevo delo

Italija je vratila Francuskoj ukradeno delo britanskog umetnika Benksija koja je naslikano u čast žrtvama napada u Parizu 2015. u dvorani Bataklan.
Glavni tužilac zadužen za istragu Mikele Renco rekao je francuskom ambasadoru da je značajno da se primopredaja dogodila na Dan Bastilje, s obzirom na potrebu da se nastavi borba za sve slobode.
 
"Ova vrata vraćaju naš um na sećanje na tragični i uznemirujući događaj i govore nam da ćemo za slobodu, za naše pojedinačne slobode, uvek morati da se borimo", rekao je Renco na ceremoniji u Francuskoj ambasadi, gde je delo izloženo.
 
 
Italijanske vlasti su navele prošlog meseca da su pronašle oslikana vrata na tavanu u seoskoj kući u Abrucu. Francuski ambasador Kristian Mase rekao je da su vrata bila svedok napada, ali i put za bekstvo. Prema njegovim rečima, kroz ta vrata, mnogi su uspeli da pobegnui na taj način se spasu.
 
 
"Zahvaljujući ovim vratima sačuvani su mnogi životi", rekao je Mase.
 
 
Stojeći pored dela, Renco je rekao da je Italija ponosna što je sliku vratila njenim zakonitim vlasnicima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.