DRAMA NA LEFKADI: Roditelji i troje mališana primljeni u bolnicu zbog korone!
Foto: Shutterstock

zaraženi

DRAMA NA LEFKADI: Roditelji i troje mališana primljeni u bolnicu zbog korone!

Društvo -

Petočlana porodica iz Srbije koja je u Grčkoj krstarila brodom, u ponedeljak smeštena u bolnicu u Janjini, u najtežem stanju bila majka sa visokom temperaturom

Petočlana porodica iz Srbije - roditelji i troje dece od dve, šest i osam godina - koja je letovala u Grčkoj, na Lefkadi, pozitivna je na koronavirus i u ponedeljak su primljeni u Univerzitetsku bolnicu u Janjini, u severozapadnoj Grčkoj, u specijalno kovid odeljenje!

U najtežem stanju, kako Kurir saznaje, bila je majka (38), koja je imala visoku temperaturu, malaksalost i druge simptome koronavirusa, a kojoj je dodatna briga bila ta šta će biti s decom i da li će morati da se odvoji od njih.

Briga zbog dece

- Porodica je na Lefkadu stigla u sopstvenom aranžmanu. Bili su na brodu i krstarili. Testirana je cela porodica i ispostavilo se da su svi pozitivni, pa čak i dete od oko dve godine, koje još sisa. Prvobitno su smešteni u hotel na Lefkadi koji je pretvoren u karantinski smeštaj, ali je majci tamo pozlilo, a potom su i svi ostali dobili simptome - rekao je za Kurir izvor blizak ovoj porodici.

Prava drama se odigravala tada na jednom od Srbima najomiljenijih grčkih ostrva. Roditelji su bili u panici da se i mališanima ne pogorša zdravstveno stanje, a majku je posebno brinulo da ih ne razdvoje i da neće znati šta se s decom dešava. Uspaničeni, stupili su u kontakt sa srpskom ambasadom u Atini, koja je momentalno reagovala i omogućila im da svi borave u Univerzitetskoj bolnici u Janjini.

foto: Printscreen/RTS

- Ambasador Dušan Spasojević se, zajedno s Viktorom Ruhotasom, počasnim konzulom Srbije na Kefaloniji, lično angažovao da dobiju najbolju zdravstvenu negu i da ostanu zajedno. To je vrlo delikatna situacija i Grci su im izašli u susret. Oni su sada svi zajedno, ali da nije bilo pomoći naših diplomata, mališani bi bili smešteni u dečju bolnicu - dodaje naš sagovornik.

Majci bolje

On kaže da je, srećom, majci bolje i da nije morala da prima kiseonik:

- U bolnici se divno ponašaju prema njima. Tamo su čak upoznali i grčke lekare koji su studirali medicinu u Srbiji. Zasad terapija ide svojim tokom, svi se dobro osećaju i jedva čekaju da se vrate kući.

Inače, prema nekim procenama, u Grčkoj se do pre nekoliko dana nalazilo oko 40.000 Srba, koji su iskoristili poslednju priliku za letovanje i ušli u Grčku pre 6. jula, kada je ta zemlja, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, spustila rampu za naše turiste.

Iako je bilo najava da će Grci od danas ponovo otvoriti granice za naše turiste, to se, kako ističu u diplomatskim krugovima, najverovatnije neće desiti. U toj zemlji već su pooštrena pravila, pa je za ulazak preko bugarsko-grčkog prelaza Kulata-Promahonas potreban negativni PCR test ne stariji od 72 sata. Kako su navele grčke vlasti, prihvatljiva granica za Grke je jedan pozitivan na 1.000 turista, ali je na prelazu Promahonas ta brojka bila daleko veća.

SVUDA PROBLEMI

Zaraženi Srbi širom Grčke

Srba zaraženih koronom, kako je Kurir pisao, bilo je na Halkidikiju, Tasosu, ostrvima Evija, Lezbos, Naksos, Krf... Dramatično je, podsetimo, bilo i na Eviji pre nekoliko dana, kada je grupa naših turista morala da napusti Grčku jer stanovnici nisu želeli njihovo prisustvo iz straha od virusa. Grupa od njih 85 vraćena je u Srbiju nakon što je utvrđeno da je nekoliko putnika pozitivno na koronavirus. Srpske turiste gradonačelnik Edipsosa rešio je da časti sa pet dana letovanja naredne 2021. godine.

Kurir.rs/ Ružica Kantar Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track