Neradni dan u Severnoj Makedoniji zbog izbora, glasanje se odvija bez problema

U Severnoj Makedoniji održavaju se 10. parlamentarni izbori od osamostaljenja te zemlje. Biračka mesta otvorena su u 7 ujutru, a građani glasaju do 21 sat.

Izvor: B92

Sreda, 15.07.2020.

05:46

Neradni dan u Severnoj Makedoniji zbog izbora, glasanje se odvija bez problema
EPA-EFE/ NAKE BATEV

Vlada te zemlje je današnji dan proglasila za neradni zbog održavanja izbora.

Glasanje se za sada odvija bez problema.

U biračkom spisku je 1.814.263 građana sa pravom glasa, upisana su i lica koja će 15. jula napuniti 18 godina, a na izborima učestvuje 1.578 kandidati iz 15 koalicija i partija.

Glavna borba očekuje se između dve vodeće stranke - SDSM Zorana Zaeva i VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, a najveća partija Albanaca, DUI, prvi put izlazi sa svojim kandidatom za premijera.

U ponedeljak i juče u Severnoj Makedoniji su glasali lica zaražena virusom Kovid-19, oni koji su u samoizolaciji i bolesna lica, kao i zatvorenici i oni koji su u pritvoru.

Zbog pandemije, Državna izborna komisija u toj zemlji je napravila posebnu proceduru za glasanje za građane koje su zaražene ili su u samoizolaciji.

Na ovim izborima dijaspora neće glasati, jer se tokom vanrednog stanja nije prijavio dovoljan broj makedonskih državljana za glasanje.

Prvi izbori za poslanike u makedonskom Sobranju održani su u novembru 1990. godine, dok su poslednji održani 2016. godine.

Pored parlamentarnih izbora, u toj zemlji do sada je sprovedeno šest izbora za predsednika i sedam izbora za lokalne vlasti, navodi MIA.

Prvobitno izbori je trebalo da budu održani 12. aprila, ali su zbog pandemije virusa kovid 19 odloženi za 15. jul.

Kao i na prethodnim izborima 2016. godine, a u skladu sa Sporazumom iz Pržina, koji je postao deo makedonskog izbornog zakona, u toj zemlji 100 dana pre izbora se bira tehnička vlada sastavljena od ministara iz redova vlasti i opozicije.

Zbog pandemije virusa kovid 19 i vanrednog stanja u toj zemlji, mandat tehničke vlade produžen je do okončanja izbornih radnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: