Najnovije vesti
Vesti Svet
DŽONSON SE PREDOMISLIO Premijer Britanije do kraja 2027 proteruje Huavej

DŽONSON SE PREDOMISLIO Premijer Britanije do kraja 2027 proteruje Huavej

Britanski premijer Boris Džonson naredio je danas da se domaće kompanije do kraja 2027. godine u potpunosti oslobode kineskog Huaveja kao dobavljača opreme za 5G mrežu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Boris Džonson Foto: Will Oliver / EPA;
Boris Džonson

Britanski savet za nacionalnu bezbednost (NSC), kojim predsedava Džonson, odlučio je danas da zabrani kupovinu 5G komponenata od Huaveja počev od kraja ove godine i da naloži uklanjanje postojeće Huavejove opreme za 5G mrežu do kraja 2027. godine.

Prenoseći tu vest, agencija Rojters navodi da Džonson rizikuje da izazove gnev Kine, jer je najavio da najveći svetski proizvođač telekomunikacione opreme više nije dobrodošao.

Sedmogodišnji rok za "čišćenje" preostale opreme Huaveja obradovaće britanske telekom operatere kao što su Britiš Telekom, Vodafon i Tri, koji su strahovali da će biti prisiljeni da potroše milijarde funti kako bi brže izbacili opremu kineskog giganta iz svojih mreža, ocenjuje Rojters.

Pročitajte još

Ipak, ova odluka će odložiti uvođenje 5G mreže u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Sjedinjene Države, podseća britanska agencija, već dugo vrše pritisak na DŽonsona da poništi odluku iz januara kojom je odobrio ograničeno učešće Huaveja kao dobavljača opreme za 5G.

Pored toga, London je zabrinut i zbog dešavanja u Hongkongu i percepcije da Kina nije iznela celu istinu u pogledu izbijanja pandemije korona virusa, dodaje Rojters.

Britanskim telekom kompanijama će takođe biti naloženo da u naredne dve godine prestanu da koriste Huavejovu opremu u širokopojasnoj mreži fiksne telefonije, dodaje se u tekstu.

Vlada u Londonu navodi da će Huavej biti potpuno uklonjen iz britanskih 5G mreža do kraja 2027, i da je odluka doneta posle novih konsulatcija sa Nacionalnim centrom za sajber bezbednost kao odgovor i na sankcije koje su toj kineskoj kompaniji uvele SAD tvrdeći da

Huavei predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost.

Ministar za digitalne poslove Oliver Dauden je u parlamentu saopštio odluku da će Britanija biti "Huavej free" do kraja 2027, i dodao da to što su odlučili nije bilo lako, ali da je dugoročno ispravno za mrežu britanskih teleoperatora, ekonomiju i nacionalnu bezbednost zemlje.

Dodao je da će kumulativni trošak te, a i ranijih ograničenja najavljenih protiv Huaveija početkom godine, iznositi najviše dve milijarde funti.