');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

"ŠTA BI REKAO KRALJ NIKOLA" Dačić odgvovorio Darmanoviću: "Ne interesuje nas mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore, već PRAVA SRPSKOG NARODA"

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da crnogorski ministar spoljnih poslova Srđa Darmanović nastavlja da vređa i napada Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića time što priča da Vučić želi da sruši vlast u Crnoj Gori i da od nje napravi srpsku državu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ivica Dacic 3 foto Tanjug Rade Prelic Foto: Rade Prelić / Tanjug
Ivica Dacic 3 foto Tanjug Rade Prelic

- U vreme dok Crna Gora vodi postupak za otimanje imovina i svetinja SPC i u vreme dok nema nijednog Srbina u organima vlasti iako ima skoro 29 odsto u stanovništvu Crne Gore, on optužuje Srbiju - rekao je Dačić.

On je naglasio da ga ne interesuje mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore, već samo položaj i prava srpskog naroda, "što je što je apsolutno legitimno i u skladu sa svim međunarodnim konvencijama.

- Čime se to Vučić umešao u unutrašnje stvari Crne Gore, naprotiv, stalno ukazuje da problemi treba da se rešavaju dijalogom crnogorskih vlasti sa srpskim narodom u Crnoj Gori i SPC - kaže Dačić.

Pročitajte još

Srpski šef diplomatije napominje da je Darmanović rekao da Vučić želi da rušenjem vlasti u Crnoj Gori ova zemlja postane srpska država.

- Ja nikad nisam čuo Vučića da Crnu Goru naziva srpskom državom, ali sam čitao crnogorskog kralja Nikolu koji kaže u oktobru 1913. da su hrabre vojske dveju srpskih kraljevina Crne Gore i Srbije oslobodile srpstvo na jugoistoku Balkana, kao i da se pristupilo razgraničenju među dvema srpskim kraljevinama. Pa kakav je onda kralj Nikola srpski nacionalista, što se njega ne odreknete? I, na kraju, pošto Darmanović ponovo preti NATO snagama, da mu još jednom poručim da je malo NATO, zaboravio je da pozove i OVK i mudzahedine, tradicionalne istorijske saveznike crnogorskog naroda. Šta li bi rekao kralj Nikola? - istakao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Pročitajte još

Podsetimo, Darmanović je u ponedeljak u intervjuu za crnogorsku televiziju Nova M rekao da Crna Gora nije obnovila svoju nezavisnost da bi bila bilo čiji satelit i da je "za žaljenje" to što radi Srbija koja se "meša u unutrašnja pitanja Crne Gore".

- Ovo je treći talas srpskog nacionalizma pod predsednikom Vučićem. Koji ima jasne ciljeve, a to je da se u Crnoj Gori promeni Vlada, s obzirom da slede izbori, a na duži rok da se Crna Gora pretvori u čak, iako bi bila nezavisna država, pre svega u srpsku državu - rekao je Darmanović.

VIDEO: Dačić: Statusna pitanja srpskog naroda u Crnoj Gori se moraju rešavati dogovorom