Najnovije vesti
Slobodno vreme
Tekila iz srca Šumadije: Dragan je godinama držao agavu kao ukrasnu biljku, a onda je rešio da je ubaci u "veselu mašinu"

Tekila iz srca Šumadije: Dragan je godinama držao agavu kao ukrasnu biljku, a onda je rešio da je ubaci u "veselu mašinu"

Kada kažemo Šumadija, uglavnom je prva asocijacija šljiva i tradicionalna šljivovica. Međutim, ove godine, po prvi put je u ovim krajevima potekla i prava pravcata tekila.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Agava kao ukras u dvorištu Foto: top press / Privatna arhiva
Agava kao ukras u dvorištu

Proizvodnja domaće kvalitetne rakije od domaćeg voća prenosi se sa kolena na koleno, baš kao što je slučaj i u porodici Jovanović iz mesta Zagorici, nadomak Topole. Ove godine, Dragan Jovanović, odlučio je da proba nešto što niko nije u našim krajevima, te je iz njegovog kazana, potekla tekila, piše portal Top pres.

Srpska "vesela mašina" proizvodi i tekilu
Foto: top press / Privatna arhiva
Srpska "vesela mašina" proizvodi i tekilu

Kako kaže, agavu, bilku od koje se pravi ovo piće, godinama je imao kao ukras u svom dvorištu, ali je tek nedavno saznao kako se od nje dobija planetarno popularni napitak, te je rešio da okuša sreću.

„Agava je biljka slična kaktusu ali nije kaktus. Iz porodice je ljiljana i vrlo je specifična. Njen veoma mesnati list sadrži sok koji ima slađi ukus od meda, veoma je lekovita biljka. Godinama je u mom dvorištu i uvek je tu bila kao ukras, ali sam nedavno od prijatelja saznao kako se pravi poznato piće tekila i onda sam se odlučio da pokušam“ kaže on.

Agava se prvo sitno isecka, a onda se stavlja u mašinu koja se koristi za muljanje grožđa
Foto: top press / Privatna arhiva
Agava se prvo sitno isecka, a onda se stavlja u mašinu koja se koristi za muljanje grožđa

Što se tiče procedure, agava zahteva da se dobro isitni, što ručno, što mašinski. Sam princip pečenja se ne razlikuje od onoga kada se peče "šumadijski čaj".

„List agave se isecka na sitne komade, usitnio sam ih dodatno u muljaču za grožđe, doda se kvasac i voda. Posle previranja pristupa se pečenju kao i ostalih rakija i od jednog kazana dobije se oko 18 litara čiste tekile. Ukus je identičan kao i industrijska tekila koja se može kupiti u trgovinama, kod nas se slabo konzumira", kaže on na kraju razgovora za Top pres.