EU zatvorena za građane Srbije najmanje dve nedelje

Ambasadori zemlja članica EU 27 skinuli su Srbiju sa liste zemlja za koje je do sada važila preporuka za mogućnost putovanja preko spoljnih granica Šengena, na najmanje dve nedelje, objavio je Tanjug.
EU zatvorena za građane Srbije najmanje dve nedelje
Foto: Pixabay
Srbija je, zajedno sa Crnom Gorom, skinuta sa liste Saveta EU zbog pogoršane epidemilološke situacije u zemlji. Odluka će važiti najmanje dve nedelje, pošto će se o mogućnosti ponovnog otvaranja spoljnih granica EU za građane Srbije razgovarati ponovo za 14 dana.
 
Uklanjanje Srbije i Crne Gore sa spiska bezbednih zemalja predložila je u ponedeljak kasno uveče Nemačka, koja predsedava EU, a predlog je podržalo nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Španiju i Holandiju, rekli su zvaničnici za Rojters.
 
Zvaničnici ranije su rekli da bi Srbiju i Crnu Goru trebalo ukloniti sa liste zbog širenja zaraze. Mađarska je krajem prošle nedelje najavila da od sutra, 15. jula, uvodi dvonedeljni karantin za putnike iz Srbije koji ulaze na teritoriju te zemlje.
 
Države EU razmatrale su i uklanjanje Alžira i Maroka sa liste, ali takav predlog nije iznesen. Luksemburg i Kipar založili su se za uvrštavanje Ujedinjenih Arapskih Emirata na sigurnu listu, na osnovu podataka koje je predstavila Nikozija, ali su se druge zemlje usprotivile, kao i u slučaju istog predloga za Izrael, Libiju i Jordan.
 
Posle uklanjanja Srbiji i Crne Gore, na spisku će ostati 13 zemalja, i to Alžir, Australija, Kanada, Kina, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.
 
Evropske diplomate su za Rojters kazale da se uvrštavanje SAD na listu bezbednih zemalja nije čak ni razmatralo, s obzirom na nagli porast broja slučajeva zaraženosti virusom korona. Kada se radi o Kini, koja se nalazi na listi, putovanja za kineske državljane zavisiće od toga da li će Peking dozvoliti državljanima zemalja EU da putuju u tu zemlju.
  • slađa

    15.07.2020 16:07
    zatvoriti EU za posete vučića
    Stavite rampu u EU za posete Vučića, jer su zbog njega građani ponovo masovno zaraženi.
  • Goga

    15.07.2020 12:53
    @/
    Nisam ja zagovornik ujedinjavanja, vec to pritajeni obozavatelj Velike Srbije pokusava. Oni su ga verovatno procitali i zbog toga ce verovatno fasovati od Rusije i/ili Amerike. Te ideje je Milosevic gradio na hiljadam mrtvih srba. Vucic verovatno sanja o nekom carstvu koje bez nuklearnih raketa je nemoguce graditi. Barem dok su Rusija i Amerika to sto jesu.
  • Deko

    15.07.2020 12:40
    @dijasporac

    Pricaju i pricas za Socijalisticku distancu, sta ti to snaci ? Fisicka distanca uredu ali kako moze biti socijalisticka, objasni...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.