Dostupni linkovi

SIPA spriječila krijumčarenje 13 migranata


Ilustracija
Ilustracija

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA BiH) spriječili su u utorak krijumčarenje 13 ilegalnih migranata kurdske nacionalnosti i tom prilikom uhapsili dva lica, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Akcija kodnog naziva ˝Istok˝ sprovedena je na područiju Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Sarajevo u Federaciji Bosne I Hercegovine, a iz Tužilaštva navode da su uhapšena lica planirala prebacivanje ilegalnih migranata na teritoriju grada Banjaluka u sjeverozapadnom dijelu BiH, kako bi ih ilegalnim transportom prebacili prema zemljama Evropske unije.

Među migrantima bilo je I maloljetnih lica te lica bez dokumenata, a svi oni su predati u nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Savjet ministara Bosne i Hercegovine (BiH) usvojilo je na sjednici 11. juna pojedinačne informacije Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija u BiH za januar, februar i mart 2020. godini.

U informacijama se navodi da su u prvom kvartalu 2020. godine Službi za poslove sa strancima prijavljena ukupno 4.444 migranta, što predstavlja povećanje od 20 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Tada je prijavljeno ukupno 3.597 migranata.

XS
SM
MD
LG