EU skinula Srbiju sa liste bezbednih zemalja: Rampa najmanje dve nedelje

Ambasadori zemlja članica EU 27 skinuli su Srbiju sa liste zemlja za koje je do sada važila preporuka za mogućnost putovanja preko spoljnih granica Šengena

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.07.2020.

16:52

EU skinula Srbiju sa liste bezbednih zemalja: Rampa najmanje dve nedelje
Ilustracija: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

To će se dogoditi na najmanje dve sedmice, javlja dopisnik Tanjuga iz Brisela.

Srbija je, zajedno sa Crnom Gorom, skinuta sa liste Saveta EU zbog pogoršane epidemiološke situacije u zemlji.

Dodaje se da će se o mogućnosti otvaranja spoljnih granica EU za građane Srbije razgovarati ponovo za dve nedelje.

Uklanjanje Srbije i Crne Gore sa spiska predložila je sinoć kasno Nemačka, koja predsedava EU, a predlog je podržalo nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Španiju i Holandiju, rekli su zvaničnici za Rojters.

Lista koju su ažurirali ambasadori EU 27 predstavlja preporuku za zemlje članice prilikom odlučivanja o tome za koje treće zemlje će biti otvorene njihove granice.

U Savetu EU naglašavaju da preporuka ”nema zakonski karakter”, a da su zemlje članice ”odgovorne za primenu sadržaja preporuke”.

”Zemlje članice mogu, transparentno, postupno da podižu ograničenja na putovanja samo za zemlje sa liste. One ne bi trebalo da odlučuju o ukidanju restrikcija na putovanja za zemlje koje nisu na listi pre nego što se to koordinisano ne dogovori”, navodi se u saopštenju Saveta EU.

U Evropskoj komiisji objašnjavaju da su restrikcije za putovanja u nadležnosti zemlja članica koje mogu da odluče za koje će zemlje sa usvojene liste otvoriti svoje granice, ali i koje će mere ( karantin, samoizolacija ili testovi) primenjivati na putnike kada je u pitanju zaštita javnog zdravlja,

Građani onih trećih zemlja, uključujući sada i Srbiju, koje nisu na listi nisu i automatski blokirani za putovanja u EU.

Svima koji imaju državljanstvo EU ili boravišne dozvole, članovima njihovih porodica i onima koji imaju opravdan razlog putovanja i dalje će biti dozvoljena putovanja u Šengen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: