Dostupni linkovi

Austrija zabranila letove iz zemalja Zapadnog Balkana


Ilustracija
Ilustracija

Austrija proširuje listu zemalja iz kojih avionima neće biti dozvoljeno sletanje u ovu zemlju.

Zabrana se odnosi na letove iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Bugarske, Rumunije, Moldavije i Egipta, javlja Associated Press.

Ministarstvo zdravstva Austrije objavilo je kako se mjere uvode zbog smanjenja mogućnosti širenja korona virusa, a stupaju na snagu od srijede 15.jula.

Iz austrijske avio kompanije ’Austrian Airlines’ izjavili su za RSE da ova kompanija, za sada, još uvek nije obustavila letove sa državama Zapadnog Balkana, ali ne isključuju tu mogućnost.

Portparol Austrian Airlines-a Peter N. Their izjavio je za RSE da ova kompanija, iako zvanično nije obaveštena o odluci austrijskih vlasti, u narednim danima će razmotriti ovu odluku.

“Još uvek se odlučuje u tome. Verovatno ćemo o tome odlučiti sutra (u sredu 15.7.). Trenutno pokušavamo da proverimo sa vlastima da li je barem moguće realizirati tranzitne letove. Ukoliko ne, onda ćemo vjerovatno morati da ih obustavimo, ” kazao je Their.

On je dodao da je za sada Austrija donijela odluku o obustavi letova sa 18 zemalja.

Ova kompanija inače ima direktne letove sa Prištinom, Sarajevom, Beogradom, Podgoricom i Tiranom.

Iste mjere od ranije vrijede i za Bjelorusiju, Britaniju, Kinu, Iran, Portugal, Rusiju, Švedsku i Ukrajinu. Ovim zemljama se samo produžuje trajanje mjera zabrane letova.

Postoje izuzeci za letove kojima se Austrijanci vraćaju u domovinu, zatim kojima se prevoze zdravstveni radnici ili poljoprivredni radnici, precizirano je u odluci.

Nova mjera će utjecati na aviokompanije uključujući Austrian Airlines, Air Serbia, Montenegro Airlines i Wizz Air.

Zabrana će biti na snazi do 31. jula.

XS
SM
MD
LG