');
Blic Biznis Moj novčanik

VAŠI OMILJENI BRENDOVI ZATVARAJU RADNJE ŠIROM SVETA Na udaru jeftina modna odeća

Posle 20 godina vladavine i ogromne zarade takozvana “brza moda” (fast fashion) trpi ogromne gubitke i proizvođači poput svedskog giganta H&M, spanske "Zare" "Paul&Bear","Stradivariusa" zatvaraju hiljade prodavnica širom sveta, a bez posla ostaju prodavaci u razvijenom svetu i radnici u siromašnim zemljama, piše dnevni list “Hafinghton Post”.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
trzni centar kupovina profimedia-0208325658 Foto: Profimedia
trzni centar kupovina profimedia-0208325658

Prema procenama lista “Biznis i Fason”, globalna industrija mode, odeća i cipele, će zbog pandemije i krize imati između 25 i 30 odsto gubitaka. Ogromna suma budući da ova privredna grana, na svetskom nivou, godišnje zarađuje 2,5 triliona dolara.

Pročitajte još

Jeftina modna odeća po sistemu “obuci i baci”, trpi velike gubitke zbog pandemije Covida19, a tome je doprinela činjenica da je jeftina moda globalizovana, to jest proizvodi se u udaljenim delovima sveta, što je u vreme pandemije korona virusa doprinelo prekidu komunikacija.

"Covid-19 je samo otkrio probleme proizvodnje brze odeće kojima već dugo ne ide dobro. Previšše je proizvodnje, neodržživa je za planetu", rekao je za Hafington Post, direktor međunarodnog Instituta za Modni Dizajn i Marketing “Polimoda”, Danilo Venturi.