Zdravlje

Ljubav

Koje ulje za ishranu je najbolje: Suncokret, masline, bundeva, lan...

Ukoliko želite posvećeno da vodite računa o zdravlju, nije dovoljno da razmišljate samo o pravom odabiru namirnica. Veoma je važno da znate koje ulje za ishranu je najbolje. Suncokret, masline, bundeva, lan...

Koje ulje za ishranu je najbolje: Suncokret, masline, bundeva, lan... Svet Plus



Ukoliko želite posvećeno da vodite računa o zdravlju, nije dovoljno da razmišljate samo o pravom odabiru namirnica. Vrlo je važan i izbor ulja na kojem hranu pripremate, bilo da je reč o termički obrađenoj ili o salatama, kažu nutricionisti. Oni ističu da neka ulja deluju protiv demencije, druga smanjuju rizik od infarkta i moždanog udara, poboljšavaju koncentraciju i pomažu u smirivanju zapaljenskih procesa...

Sa uljima ne treba preterivati. Muškarci dnevno ne bi trebalo da unose više od sedam kašičica, a žene ne više od pet. Ali da biste se odlučili za ono koje vama najviše odgovara, neophodno je znate njegove osobine.

Suncokretovo ulje je u tradiciji našeg naroda najviše zastupljeno. Iako je odličan izvor vitamina E, sa njim ne treba preterivati. Jedna do dve kašičice dnevno zadovoljavaju naše potrebe. Ovo ulje bogato je omega-6 kiselinama, ali ne poseduje omega-3, o čemu treba voditi računa i njime se snabdeti iz drugih namirnica. Suncokretovo ulje pogodno je za prženje jer se zagreva do visokih temperatura, ali treba da se upotrebi - samo jednom! Ukoliko se koristi za prženje više puta, postaje veoma štetno.


Maslinovo ulje se takođe u našim domaćinstvima sve više koristi. Bogato je nezasićenim masnim kiiselinama koje snižavaju nivo holesterola u krvi, pa samim tim smanjuje i rizik od bolesti srca i krvnih sudova. Rezultati nekih istraživanja ističu njegovu zaštitnu ulogu u prevenciji karcinoma dojke. U svakom slučaju, sadrži antioksidanse koji sprečavaju štetan uticaj slobodnih radikala na organizam. Maslinovo ulje ima relativno visok nivo zasićenih masnih kiselina, ali nije baš bogato omega-3 masnim kiselinama, o čemu treba voditi računa. Ovo ulje je pogodno za pripremu gotovo svih jela evropske kuhinje.

 

Alkalna dijeta sa samo jednim pravilom! Evo zašto je privlačna!

Gojaznost!!! Deset alkalnih namirnica koje rešavaju problem!





Ulje od bundeve nije baš pristupačno svačijem džepu. Ipak, zbog korisnih sastojaka vredi ga nabaviti i češće ga koristiti u kuhinji. Ovo ulje, pre svega, ima dobro izbalansiran odnos nezasićenih masnih kiselina, uključujući i omega-3. Odlično je za pripremanje prženog povrća, jer može da se zagreva do relativno visokih temperatura. Odlično je i za pripremanje salata, a zbog svoje tamnozelene boje vrlo lepo izgleda u prelivima. Nažalost, ulje bundeve ne sadrži naročito visok nivo cinka, gvožđa i magnezijuma.


Ulje od semenki lana je najbolji izvor omega-3 masnih kiselina, a njegova redovna upotreba pomaže snižavanju holesterola u krvi. Predstavlja sjajan izbor za pripremu vegetarijanskih obroka, ali zato nije zgodno za kuvanje uobičajenih evropskih jela. Manjkavost mu je i to što brzo užegne ako se ne čuva na hladnom i tamnom mestu, zbog čega postaje neupotrebljivo.


Ulje od repice se izdvaja u odnosu na druga ulja po bogatstvu nezasićenih masnih kiselina. Istovremeno, ima manje zasićenih masnih kiselina od bilo kog drugog jestivog ulja. U odnosu na maslinovo ima čak deset puta viši nivo omega-3 masnih kiselina. Njegova prednost je i što može da se koristi za pripremanje hrane na visokim temperaturama. Osim što je bezukusno, zbog čega nije pogodno za pripremu salata i sosova, drugih nedostataka praktično nema.



Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/Informer

Povezane vesti:


>