Vesti

0

U Šumadijskom okrugu bez podataka o novozaraženima od subote u ponoć

Autor: SA

Izvor: Beta

U Šumadijskom okrugu bez podataka o novozaraženima od subote u ponoć

Izvor: Foto: pixabay.com

I u Domu zdravlja u čijoj se kovid ambulanti takođe uzimaju brisevi su potvrdili Beti da za poslednja tri dana nemaju nijedan rezultat PCR analize, a to znači da ni pacijenti ne znaju da li su pozitivni.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi kažu da uošte nema podataka o njihovim uzorcima u kovid bazi ministarstva.

Poslednji saopšteni podaci Instituta za javno zdravlje Kragujevac o pozitivnim uzorcima u Šumadijskom okrugu su od subote 11. jula do ponoći.

Od tada do 13.jula u ponoć na ovom području je uzeto još 330 briseva sumnjivih na kovid-19, ali se ne znaju rezultati PCR analize koja se obavlja u laboratorijama u Beogradu.

U saopštenju za medije IZJZ, najavljeno je da će Institut "probati" ponovo danas da, uvidom u Kovid aplikaciju, dobije podatke o uzorcima koji su poslati na analizu iz Šumadijskom okruga.

Iz ove ustanove je juče saopšteno da je njena laboratorija "Kraguj" prekinula da radi analizu uzoraka pre nedelju dana, zbog potrebe da se servisira jedini PCR aparat.

S druge strane, IZJZ nastavlja sa uzimanjem briseva koji se prosleđuju u laboratorije u Batajnici i ’Vatreno oko’.

U Kliničkom centru u Kragujevcu, prema podacima od juče u 8.30 sati, hospitalizovano je 110 pacijenata, od čega je desetoro na respiratoru.

U poslednjih šest dana preminulo je šest pacijenata.

 

U čačanskoj bolnici smešteno 150 pacijenata

U Opštoj bolnici u Čačku smešteno je 150 pacijenata koji su zaraženi koronavirusom ili imaju simptome infekcije, saopštio je danas čačanski Radni tim za praćenje epidemije.

Na respiratore je priključeno deset pacijenata.

U protekla 24 sata primljena su 23 pacijenta na kovid odeljenja čačanske bolnice, jedan je prebačen na lečenje u Beograd, a na kućno lečenje otpušteno je 17 pacijenata.

U tom periodu je u bolnici obavljeno 109 pregleda osoba sa simptomima korona virusa, navodi se u saopštenju Radnog tima. 

 

Štab pooštrio mere u Zrenjaninu

Naredbom Gradskog štaba za vanredne situacije u Zrenjaninu pooštravaju se mere zaštite u cilju sprečavanja širenja epidemije izazvane koronavirusom.

Kako je na današnjoj sednici odlučeno, odlažu se sve javne gradske manifestacije, skupovi i proslave, naređuje se upotreba zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima sa održavanjem fizičke distance od minimum 1,5 metara.

Zabranjuje se i okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ukoliko nije moguće obezbediti fizičku distancu od minimum 1,5 metar, uz propisane mere lične zaštite.

Korišćenje zaštitnih maski obavezno je i u parkovima, na dečjim i rekreacionim igralištima. Naređuje se i javnom preduzeću "Gradska stambena agencija" i javnoj ustanovi "Sportski objekti" da rad gradskih kupališta i bazena organizuju uz ograničenje broja posetilaca i primenu propisanih mera zaštite.

 

U Studentskom domu u Nišu od petka nema obolelih

Direktor Studentskog centra u Nišu Rade Rajković rekao je da u toj ustanovi od petka nema studenata obolelih od koronavirusa, nakon što su negativni testovi stigli za dva studenta kod kojih je virus ranije bio potvrđen.

"Oni su bili u izolaciji u posebnom delu studentskog doma kod Medicinskog fakulteta. Minulog četvrtka je jedan student otpušten kući, a u petak drugi", rekao je Rajković agenciji Beta.

Institut za javno zdravlje, dodao je Rajković, u međuvremenu je ukinuo meru samoizolacije svim studentima koji su bili u kontaktu sa obolelima.

Rajković je rekao da se u studentskim domovima u Nišu trenutno nalazi 271 student od ukupno 958.

Prema njegovim rečima Studentski centar primenjuje rigorozne mere za suzbijanje epidemije koronavirusa.

"Studentima se pre ulazak u dom meri temperatura beskontaktnim toplomerom i dezinfikuju ruke. Na ulazu su dezinfekcione barijere, a dozeri sa sredstvima za dezinfekciju su na svim spratovima. Zajedničke prostorije čiste se četiri do šest puta dnevno", izjavio je Rajković.

On je rekao da je menzama dozvoljeno da za stolovima sedi po jedan student, a udaljenost stolova je najmanje dva metra.

Pored maski i rukavica, dodao je, zaposleni u menzama nose i vizire.

Rajković je kazao da su studenti obavezni da sve vreme nose maske u domovima i da se oni te mere pridržavaju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR