Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:34, 14. 7. 2020.

| Društvo

Pokrenuta akcija prikupljanja novca za kupovinu opreme za kovid bolnicu u Surdulici

Autor:B. S.Izvor:Južne vesti
Toplomer
Potrebna medicinska i zaštitna oprema; Ilustracija; Foto: JV

Kako bi se pomoglo zdravstvenim radnicima i obolelima od korone u Surdulici, vranjsko Udruženje Odbor za ljudska prava pokrenulo je akciju prikupljanja novca za nabavku neophodne medicinske i zaštitne opreme. Potreban budžet za nabavku opreme je 638.000 dinara, a građani novac mogu donirati u narednih 57 dana, koliko će trajati humanitarna akcija.

Specijalna bolnica za plućne bolesti u Surdulici 29. juna postala je kovid bolnica, a do danas su u njoj smeštena 63 pacijenta. S obzirom na to da su kapaciteti bolnice popunjeni i da je sve manje zaštitnih sredstava, vranjsko Udruženje Odbor za ljudska prava pokrenuo je akciju prikupljanja pomoći.

Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Surdulici potrebna su 2 prenosiva EKG aparata, 10 pulsnih oksimetra, 3 beskontaktna termometra, 20 toplomera i rukavice za jednokratnu upotrebu. Okvirni budžet koji je potreban za nabavku ove opreme je oko 638.000 dinara - kažu u ovom Udruženju.

Oni koji žele da surduličkom kovid centru pomognu u borbi protiv epidemije virusa korona, novac mogu donirati onlajn preko platforme donacije.rs i slanjem SMS-a na 7300 (cena jedne poruke je 200 dinara).

Lekarski tim za celu bolnicu u Surdulici čini 9 lekara specijalista, od kojih je njih četvoro angažovano na kovid odeljenju, što ovdašnji zdravstveni radnici zbog sve većeg broja pacijenata i manjka opreme sve teže podnose. U ovoj vanrednoj situaciji, Specijalnoj bolnici, pored postojeće medicinske opreme kojom raspolaže, nedostaje oprema za hitno lečenje sve većeg broja obolelih od korona virusa, jer svakog dana rastu zahtevi za smeštaj novih pacijenata- kažu organizatori.

Dodaju i da će Grupa 484 i Norveška ambasada duplirati svaku donaciju do ukupnog iznosa od 60.000 dinara.

Više o samoj akciji prikupljanja novca za kovid bolnicu u Surdulici možete pročitati ovde.

Podsetimo, slična akcija pokrenuta je i u Vranju, a vodi je Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Slucajni prolaznik pored Predsednistva

    12:40 // 14. 7. 2020.

    ... uskoro stize ZeljkO3 sa konvojem od dva automobila prepunih prtljaznika instant vizira - lako se sklapaju ...

  • BATA

    12:33 // 14. 7. 2020.

    To je ta strategija.Umesto u skole,obdanista zidamo kovid bolnice.Sve je stalo,kriza sve veca.Hoce se narod u cev,.Vec znaju da skole nece raditi,da nas ceka nalet ko zna kakvih babaroga pa aj na vreme da zidamo virus bolnice.Nabijaju nam strah,obavezne brnjice, mozda i na otvorenom.ko zna.Hoce da nas nateraju da kleknemo,da molimo za osnovna sredstva,za zivot.Mi smo neposlusni a oni misle na nas.

    • Pop

      15:50 // 15. 7. 2020.

      Dodjite i ležite ovde, vidite kakva je situacija, nije ništa bezazleno, pa onda stavljajte sulude komentate

  • Ema

    11:09 // 14. 7. 2020.

    U Surdulici vlada Tončev. Samo on da ne trepne može iz džepa da izvadi 5500 evra i završi sa humanitarnom akcijom ne u 57 , već u jedan dan. ISto može i opština Surdulica. O Vladi RS da ne govorimo, gde je SPS u istoj. Na kraju se postavlja pitanje kako jednoj bolnici u 21. veku fale toplomeri itd. a država u Zlatnom dobu. A gde su RFZZO, Ministarstvo zdravlja...Norvežane čekamo...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: