Guverner Veneta: Virus korona u Srbiji agresivniji od soja u Italiji

Guverner italijanskog regiona Veneto Luka Zaja izjavio je da je testiranje pokazalo da je virus korona koji cirkuliše u Srbiji agresivniji od onog koji je poznat u Italiji.
"U Venetu je situacija pod kontrolom, domaća žarišta ne zabrinjavaju jer je naš virus manje snage. Brinu nas slučajevi koji su stigli iz inostranstva", rekao je Zaja, navodeći kao primer Srbiju, Kosovo, Severnu Makedoniju, Benin, Moldaviju i Kongo. "Svetska zdravstvena organizacija treba da označi koje zemlje imaju probleme, na to ukazujemo već neko vreme", naveo je on na konferenciji za novinare u sedištu lokalne Civilne zaštite.
 
Zaja je rekao da je testiranje pacijenata zaraženih tim virusom pokazalo da je virusno opterećenje izuzetno jako, a da je soj virusa koji je do sada bio poznat u Venetu i celoj Italiji manje virulentan.
 
"Mutacija virusa korona koji cirkuliše Srbijom nam nije poznata. Test je pokazao da su četiri pozitivna pacijenta koja su došla u kontakt sa virusom iz Srbije imala veliko virusno opterećenje", izjavio je Zaja, a prenosi list "La Repubblica".
 
Veneto je nedavno ponovo postao žarište virusa korona, a krivcem za nove slučajeve proglašen je menadžer jedne italijanske kompanije koji se vratio sa poslovnog puta iz Srbije, prenela je početkom juna italijanska štampa. Dvojica njegovih kolega i jedna osoba iz Padove došli su u kontakt sa tim virusom, koji italijanski mediji nazivaju "srpski".
 
Od početka korona krize u Venetu je zaraženo više od 19.000 ljudi, od kojih je oko 2.000 preminulo od posledica tog virusa.
  • @Podbarac

    15.07.2020 10:25
    Napisao si lep kratki izvod iz osnova infektologije, nešto što smo o ovom virusu mogli pretpostaviti da će biti, svi koji smo ikad učili medicinu. Ono što mi nije jasno je broj minusa na tvoj komentar. Polovina ljudi se ne slaže s time, šta li, ili se ovde nasumično lupaju lajkovi i dislajkovi?
  • Cica

    14.07.2020 21:31
    srpski virus
    Naravno da je Korona iz Srbije agresivnija od soja u Italiji: COVID se ukrstio sa smrtonosnim SNSom!
  • Nessuna

    14.07.2020 15:33
    Koga zanima pojednostavljen izveštaj venecijanskog instituta o aktuelnom soju SARS-CoV-2 u pokrajini Veneto, može ga naći na: https://www.ilgiornaledivicenza.it/filedelivery/policy:7.2848982:1594642764/Analisi_genetiche_SARS-CoV-2_PD%20e%20VI_Luglio%202020%20(1).pdf

    „Srpski“ soj u Venetu – istovetan u četiri uzorka – poredili su sa virusom iz Srbije iz aprila (razlikuju se 3 nukleotida i 3 aminokiseline) i iz Danske iz marta (razlikuju se 4 nukleotida i 3 aminokiseline).

    Zašto nisu poredili sa novijim, ne znam. Ne znam ni kako su su na osnovu koda odredili da je virulentniji, osim korelacija sa pacijentima.

    Veća virulentnost novih sojeva - ne u Srbiji - se već duže vreme prati i istražuje (https://www.sciencealert.com/current-dominant-strain-of-covid-19-more-infectious-than-original-study).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet