Kina uvela sankcije članovima američkog Kongresa 1Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Kina je danas uvela sankcije trojici članova američkog Kongresa zbog odluke administracije predsednika SAD Donalda Trampa da kazni visoke kineske zvaničnike zbog kršenja prava muslimanske manjine Ujgura u provinciji Šinđang.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Hua Čunjing saopštila je da su sankcije uvedene republikanskim senatorima Tedu Kruzu i Marku Rubiju i republikanskom kongresmenu Krisu Smitu, piše Glas Amerike.

Hua je navela da su sankcije takođe uvedene američkom ambasadoru za verske slobode Semu Braunbeku i Kongresno-izvršnom odboru o Kini, zajedničkom odboru Kongresa i Bele kuće fomiranom da se bi „pratila ljudska prava i razvoj vladavine prava“ u Kini.

Rubio je jedan od predsedavajućih tog odbora, a Smit član i bivši kopredsedavajući.

Odluka o uvođenju „proporcionalnih sankcija“ saopštena je nekoliko dana nakon što je Tramova administracija uvela kaznene mere protiv nekoliko visoko rangiranih zvaničnika Komunističke partije, među kojima je i partijski sekretar u Šinđangu Čen Čuango.

Predsednik Donald Tramp je prošlog meseca potpisao zakonski predlog o uvođenju sankcija zbog masovnog pritvaranja i do milion Ujgura i pripadnika drugih muslimanskih manjina u Šinđangu.

Odnosi dve najveće svetske ekonomije pogoršani su nedavnih meseci zbog niza pitanja, među kojima su odgovor na pandemiju korona virusa, trgovina i stanje ljudskih prava u Hongkongu, Tajvanu i Šinđangu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari