Osnovan Fond solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije 1Ilustracija Foto: Likovno udruženje ULUS

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), BAZAART, STANICA Servis za savremeni ples i udruženje likovnih kritičara AICA Srbija pokrenuli su i osnovali Fond solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije.

Fond solidarnosti predstavlja odgovor na aktuelnu pandemijsku krizu u kojoj je veliki broj umetnika i kulturnih radnika i radnica ostao bez posla i sredstava za život i realizuje se kao direktna akcija koja treba da nadomesti nedostatak sveobuhvatnih mera države za pomoć različitim kategorijama kulturnih radnika.

Fond solidarnosti je namenjen svim radnicama i radnicima u kulturi i umetnicima koji su zbog vanrednog stanja i krize izazvane pandemijom ostali bez ikakvih primanja, ali i onima od čijeg neposrednog radnog angažovanja zavisi kulturna i umetnička produkcija (u ovu kategoriju spadaju modeli, statisti, tehničari, itd) i koji nemaju nikakvih zagarantovanih radnih obaveza, niti prava.

„Za korišćenje sredstava Fonda mogu da se prijave i umetnici i kulturni radnici koji nisu članovi udruženja koosnivača, a prioritet za dodelu jednokratne pomoći imaće oni koji se nalaze u najtežoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji. Posebno želimo da pomognemo onim kulturnim radnicima i radnicama koji su nezaposleni, koji plaćaju rentu za stan, koji imaju penziju ispod proseka i koji izdržavaju porodice bez drugih primanja“, navodi se u saopštenju organizacija koje su osnovale Fond solidarnosti.

Do sada su prikupljena sredstva za jednokratnu solidarnu pomoć za bar 150 ugroženih kulturnih radnika i radnica u iznosu od po 30.000 dinara bruto, koja će biti distribuirana u skladu sa Pravilnikom Fonda solidarosti.

„Ova sredstva su donirana od strane Fonda za otvoreno društvo, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i FundAction platforme, kao i Fondacije Hajnrih Bel koja je podržala rad na pripremi Fonda. U ovom trenutku očekujemo i odgovor Ministarstva finansija od kojeg smo tražili oslobađanje od plaćanja poreza pri isplati solidarne pomoći, kako bi ugroženi dobili maksimalnu pomoć“, ističe se u saopštenju.

Narednih dana biće pokrenuta i crowdfunding kampanja u kojoj će biti pozvani građani Srbije, pojedinci i grupe, kao i pravna lica, da doniraju sredstva Fondu kako bi što veći broj ugroženih kulturnih radnika mogao da bude pomognut u, očigledno, produženom periodu krize.

Organizacije se nadaju da će u drugoj fazi vrednost Fonda biti višestruko uvećana, kako bismo bili u mogućnosti da odgovorimo na nadolazeće potrebe prouzrokovane nastavkom pandemije Covid19.

„Naglašavamo značaj udruživanja i pokretanja zajedničke solidarne akcije više različitih udruženja, među kojima je i nekoliko reprezentativnih udruženja u kulturi, kao pozitivan primer za, inače, razjedinjenu kulturnu scenu u Srbiji i pozivamo sve druge aktere da se pridruže ovoj akciji ili je pomognu na način koji odgovara njihovim mogućnostima. Poruka koju šaljemo javnosti je da moramo na delu biti solidarni sa svima kojima je pomoć potrebna i da svi zaslužuju dostojanstven život“, zaključuje se u saopštenju organizacija koje su osnovale Fond solidarnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari