Dostupni linkovi

Meksikancu Franku ‘Počasno srce Sarajeva’


Mišel Franko na Kanskom festivalu 2017. godine, arhivska fotografija
Mišel Franko na Kanskom festivalu 2017. godine, arhivska fotografija

Nagrada "Počasno Srce Sarajeva" 26. Sarajevo Film Festivala (SFF) biće uručena meksičkom režiseru, scenaristi i producentu Mišel Franku (Michel Franco), objavljeno je 13. jula na službenoj stranici Festivala.

Iz SFF navode da će, kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti i podršku festivalu, ova nagrada biti uručena jednom od “najznačajnijih nezavisnih filmskih stvaralaca, autoru upečatljivog i prepoznatljivog filmskog jezika”.

Također će Franku odati priznanje i retrospektivom njegovih djela u festivalskom programu "Tribute to".

Frankova prva posjeta Sarajevu bila je 2009. godine s prvim dugometražnim filmom "Daniel i Ana", a na 23. SFF-u 2017. Franco je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa - Igrani film.

Trenutno je u postprodukciji Francov novi film "Nuevo orden", čija je radnja smještena u distopijskom Meksiko Sitiju (Mexico City), a ovo je, kako kažu iz SFF-a, jedan od najiščekivanijih filmova ove jeseni.

Iz SFF-a naglašavaju da će Festval biti održan u predviđenom terminu od 14. do 21. augusta na festivalskim lokacijama i online, te u skladu sa situacijom uzrokovanom pandemijom COVID-19.

Nova pravila SFF-a

Sigurnost i zdravlje gostiju, kao i uposlenih, prioritet je Sarajevo Festivala, navode iz press službe te naglašavaju kako su svjesni odgovornosti u organizaciji ovakvog događaja. Zato će, navode, SFF proći kroz određene promjene.

“To znači okupljanje u manjim grupama, manji broj gostiju, nema prijema i zabava na kakve smo navikli, ali kao i uvijek, biće mnogo kvalitetnih filmova, sjajnih projekcija i filmskih razgovora”, kaže direktor Sarajevo Film Festivala, Mirsad Purivatra.

Navodi kako je misija SFF-a ista kao i prvog dana kada je Festival osnovan u Sarajevu pod opsadom, a to je slavljenje života, humanosti i umjetnosti.

“I evo, imamo još jednu priliku da se kulturom borimo protiv nevolje, organizirajući festival u skladu sa savjetima zdravstvenih stručnjaka i ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definiranih smjernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija može graditi i tamo gdje smo dužni održavati fizičku distance”, kazao je Purivatra.

Timovi Festivala i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo zajedno sa federalnim nivoima zdravstvenih institucija od kraja maja rade na uspostavljanju epidemiološkog i posebnog protokola prilikom dolaska festivalskih gostiju, navode iz SFF-a.

XS
SM
MD
LG