Duplo više hospitalizovanih i umrlih pacijenata na jugu Srbije nego početkom meseca 1Foto: KC Niš

Broj hospitalizovanih pacijenata na jugoistoku Srbije kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa danas je skoro duplo veći, a broj preminulih pozitivnih pacijenata i onih na respiratoru dvostruko veći nego početkom meseca, pokazuju zvanični podaci uprave Kliničkog centra Niš, koja saopštava podatke za kovid bolnice u Nišu, Leskovcu, Vranju i Surdulici.

Prema navodima na veb- sajtu niškog KC, u kovid bolnicama u ovim gradovima do danas u 16 časova bilo je hospitalizovano ukupno 697 pacijenata, od kojih je kod 307 testiranjem potvrđeno prisustvo korona virusa. Preminula su dva pacijenata sa laboratorijski potvrđenim virusom, od kojih jedan u KC Niš a jedan u Vranju, dok je na respiratoru bilo 11 pozitivnih pacijenta.

U niškom KC, gde se smeštaju najteži kovid pacijenti sa jugoistoka zemlje, danas popodne bio je hospitalizovan  321 pacijent, od kojih je 117 pozitivno na korona virus, u zdravstvenom centru Vranje-  183 pacijenta, među kojima 118  pozitivnih, u zdravstvenom centru Leskovac- 130 pacijenata, od kojih 19 pozitivnih, a u zdravstvenom centru Surdulica- 63  pacijenata, među kojima 53 pozitivnih na virus.

Početkom meseca, 2. jula, u kovid bolnicama u Nišu, Leskovcu, Vranju i Surdulici, po zvaničnim podacima uprave niškog KC, bilo je, međutim, hospitalizovano ukupno 185 pacijenata sa potvrđenim virusom, jedan pozitivni pacijent je preminuo, a pet ih je bilo na respiratoru.

Uprava KC, inače, nešto preciznije podatke o broju hospitalizovanih, pozitivnih i umrlih pacijenata, kako u Nišu tako i na jugoistoku Srbije, saopštava tek u poslednjih nekoliko dana. Ona je do tada na veb- sajtu ustanove objavljivala samo šture podatke o broju hospitalizovanih pacijenata kod kojih je potvrđen virus, kao i broju onih koji su na respiratoru.

Na sajtu KC nije bilo ni takvih podataka od  22. juna do 2. jula- što je inače period neposredno nakon parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji održanih 21. juna. Prvu konferenciju za novinare od početka epidemije uprava KC održala je 2. jula, ali je ovakvu komunikaciju sa javnošću obustavila do daljeg samo nedelju dana kasnije, “zbog aktuelne epidemiološke situacije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari