Zrenjaninci u borbi protiv zagađenja i smrada koji se širi iz kafilerije 1Foto: M. Pudar

Drugi vikend za redom, ovoga puta u senci uličnih protesta protiv vlasti, Zrenjaninci su izveli akciju desanta na ovdašnju kafileriju od koje zahtevaju da prestane sa zagađenjem.

Ulični rat građana sa nesnosnim smradom koji se emituje iz pogona kafilerije traje nedelju dana a obeležava ga bacanje smeća u fabrički krug zagađivača.

Ovoga puta oko 50 automobila došlo je u staru industrijsku zonu u Zrenjaninu, trubilo se i bacalo smeće.

– Znam da je ovo očajnički potez, ali kada oni nama zagađuju vazduh i mi ćemo njima da bacamo smeće. Svi legalni putevi borbe sa kafilerijom su iscrpljeni, nakon  inspekcijskoj nadzora, potom sudskog spora i na kraju ugrađenih filtera mi i dalje imamo nesnosan smrad, jednostavno situacija je nepodnošljiva. Institucionalni metodi su iscrpljeni, mi moramo da se borimo kako znamo – objašnjava Vladimir Dragić razloge zašto su građani izašli na ulicu.

Kaže da se priprema osnivanje udruženja građana koje će baviti samo ovom temom jer svi pokušaji da smrad prestane do sada nisu uspeli, a bilo ih je na stotine tokom višegodišnje borbe za čist vazduh.

– U poslednjih 15 godina bilo je toliko peticija, sudskih postupaka, zborova građana, ništa nije uspelo. Naš jedini cilj je sada da se ovo reši. Sledeći koraci su osnivanje udruženja, pokretanje peticije, poslaćemo prijave. Sada smo pripremili jedinstveni obrazac za sve građane da mogu da prijave smrad, i planiramo da zatrpamo inspekciju našim prijavama. Do sada je sto prijava poslato – kaže Vladimir Dragić.

Tokom jučerašnjeg dana počelo je prikupljanje potpisa za peticiju da se kafileriji zabrani zagađenje vazduha. Odziv građana je veliki.

– Mirisalo je i ranije, ali ne ovako nepodnošljivo i nesnosno. Ne pomaže ni zatvaranje prozora, jednostavno taj smrad se svuda uvlači – kaže Zrenjaninac Nikola Rošul.

Kafilerija u Zrenjaninu podignuta je sredinom osamdesetih giodina 20. veka u okviru radne organizacije Bek a u sastavu IPK “Servo Mihalj“.Od 2006. godine zvanično ime fabrike glasi “Prekon”, skraćeno od prerade konfiskata. U 2010. godini fabrika prelazi u vlasništvo kompanije “Matijević” . Od kako je privatizovana, radi punom parom a konfiskat  se doprema sa svih strana. Problem je što meso ne dolazi zamrznuto, opisao je situaciju inspektor koji je pokrenuo postupak protiv ove firme.

-Zrenjaninska kafilerija reciklira životinjski otpad iz klanične industrije, ali i uginule životinje sa raznih lokacija iz zemlje i inostranstva. Konfiskat dolazi u poluraspadnutom stanju i najviše smrdi kada se pretovaruje i prerađuje, što je i glavni razlog tužbe i protestovanja građana. Problematična su tri mirisa, vodonik-sulfid, amonijak i akrolein koji je kancerogen. Ne vidim rešenje sem da se fabrika zatvori ili izgradi nova, po standardima kakvi moraju da se primenjuju u ovoj oblasti – objašnjava Petar Ilić, bivši inspektor za zatitu životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari