Više od 800 obolelih od korona virusa u Šapcu 1Foto: D.E.

U Šapcu je do sada od korona virusa obolelo više od 800 osoba, ali za poslednja dva dana nisu rađeni testovi. Očekuju se rezultati  za više od dve stotine testova, među njima  i oni iz ambulante „Vatreno  oko“. Pored toga policija i nadležne službe kontrolišu i 1660 osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima.

Nama je potrebno da uradimo barem oko 300 testova dnevno, ali je kapacitet Veterinarskog specijalističkog instituta u Šapcu stotinu analiza.

Tek kada upotpunimo podacima sve osobe koje  su pozitivne na kovid 19 imaćemo pravu sliku o dimenzijama pandemije.

Nije Šabac najzarežiniji grad, gde je procenat pozitivnih na korona virus oko 70 odsto, dok je u drugim sredinama četiri odsto, već se radi o friziranim podacima koje država servira.

Mi ćemo sve učiniti da pomognemo našim sugrađanima, ali očigledno da u Srbiji nedostaju relevantni podaci o pandemiji.

U Šabačkoj bolnici, koja je preuređena  u regionalnu kovid bolnicu, smeštena je 171 osoba. Iako su pooštrene mere dešava se da znatan deo, pogotovo mlađe populacije, odlazi u provod u okolna mesta, u kafane, kafiće, na bazene,  gde se mnogo toga dozvoljava mimo propisanih mera.

S druge strane imamo i nesuvisle izjave odgovornih i stručnih lica da nema potrebe za testiranjem, što dodatno opterećuje i ovako  haotičnu situaciju u Srbiji.

Dovoljno je samo spomenuti izjavu predsednika države Aleksandra Vučića da je vanredna situacija izmišljena da ne bismo priznali izborni poraz od SNS, a i odbornici ove stranke nisu podržali uvođenje vanredne situacije u Šapcu, rekao je Nebojša Zelenović, komandant Kriznog štaba na redovnoj konferenciji za novinare.

Inače, do sada na ovim konferencijama nijedanput se nisu pojavili v.d. direktori Opšte bolnice i Zavoda za javno zdravlje,  kao kadrovi SNS.

Tako da nema nijedne validne analize pandemije u Šapcu, starosne i socijalne strukture obolelih, žarišta i vreme kada je došlo do dramtičnog skoka obolelih i drugih parametara koje su potrebne za stručni prilaz.

To je desetostruko više obolelih  nego tokom vanrednog stanja, a verovatni okidač bili su izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari