Najnovije vesti
Vesti Svet
"NEĆE IĆI U ZATVOR, ALI PRESUDA OSTAJE" Poznat je po tome što ĆUTI I RADI, ali kad je Tramp pomilovao Stouna, MALER nije mogao više da ISTRPI. Evo šta je rekao na to

"NEĆE IĆI U ZATVOR, ALI PRESUDA OSTAJE" Poznat je po tome što ĆUTI I RADI, ali kad je Tramp pomilovao Stouna, MALER nije mogao više da ISTRPI. Evo šta je rekao na to

Bivši specijalni savetnik Robert Maler je – u veoma retkom potezu – napisao članak za “Vašington post” u kojem je branio krivičnog gonjenje Rodžera Stouna i naveo da je on i dalje “s pravom” osuđeni prestupnik, nakon što je američki predsednik Donald Tramp pomilovao svog dugogodišnjeg prijatelja i saveznika.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Robert Maler Foto: Profimedia
Robert Maler

Tramp je time poštedeo Stouna zatvorske kazne na koju je osuđen zbog laganja Kongresa za vreme istrage o umešanosti Rusije u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Pročitajte još

-Kongres je takođe istraživao i tražio informacije od Stouna. Porota je kasnije zaključila da je više puta lagao članove Kongresa. Lagao je o identitetu svog posrednika za “Vikiliks”. Lagao je tako što je poricao da je sa osobljem Trampove kampanje dogovorio vreme puštanja “Vikiliksovih” informacija.

On je u stvari stalno iznosio nove informacije o “Vikiliksu” zvaničnicima kampanje. Uticao je i na jednog svedoka, navodeći ga da opstruiše Kongres – naveo je Malet u članku objavljenom u subotu uveče.

Rodžer Stoun
Foto: Profimedia
Rodžer Stoun

Stoun je osuđen jer je odboru u Predstavničkom domu lagao o svojim pokušajima da kontaktira “Vikiliks”, portal koji je objavio mejlove štetne po Hilari Klinton, Trampovu protivnicu na izborima 2016, a za koje su američki obaveštajci zaključili da su ih ukrali ruski hakeri.

-Porota je na kraju osudila Stouna zbog opstrukcije kongresne istrage, pet tačaka optužnice zbog davanja lažnih izjava Kongresu i uticanja na svedoka. S obzirom da je pomilovan, on neće ići u zatvor. Ali njegova presuda ostaje – istakao je Maler.

Kako navodi CNN, Stoun je u novembru osuđen po sedam tačaka optužnice u okviru Malerove istrage ruskog mešanja u američke izbore. Maler je u članku takođe istakao da su ljudi umešani u istrage i krivična gonjenja postupali u svojstvu “najvišeg integriteta”.

Robert Maler u Kongresu u julu prošle godine
Foto: Profimedia
Robert Maler u Kongresu u julu prošle godine

-Svaku odluku u Stounovom slučaju, kako i u svim našim drugim slučajevima, doneli smo isključivo na bazi činjenica, zakona i u skladu sa vladavinom prava. Žene i muškarci koji su sprovodili te istrage i krivična gonjenja postupali su u svojustvu najvišeg integriteta. Tvrdnje u suprotno su netačne – naveo je Maler.

CNN ukazuje da je pomilovanje Stouna probilo tišinu Malera i njegovog tima, koji su godinu dana ćutali o svojoj istrazi. Tokom tog perioda, Malerova kancelarija je odbila da komentariše bilo šta u vezi istrage, osim u nekoliko retkih prilika.

Pročitajte još

Osim Malera, sada se oglasio i Endru Vajzman, tužilac kancelarije specijalnog savetnika koji je vodio istragu o glavnim zvaničnicima Trampove predsedničke kampanje – Polu Manafortu i Riku Gejtsu. Vajzman je počeo da “tvituje” o Stounu u petak uveče.

Maler je ćutao od nevoljnog svedočenja pred Kongresom prošlog jula. Čak i tada je oklevao da govori o otkrićima svoje istrage.

Pročitajte još

-Da smo imali poverenje u to da predsednik očito nije počinio zločin, to bismo i rekli – čuvena je njegov siže o istrazi.

Maler je imenovan u maju 2017. sa zadatkom da ispita rusko uplitanje u američke predsedničke izbore 2016. On je karijeru počeo u Ministarstvu pravde 1976. kao pomoćnik državnog tužioca u San Francisku i poslednjih decenija radio je na nekoliko velikih slučajeva. Prati ga reputacija da ne govori o politici, naveo je CNN.