Koronavirus Srbija

Dok država daje crkvi milijarde, građani skupljaju pomoć za Covid bolnice

Odluka Vlade Srbije da u jeku epidemije koronavirusa pokloni crkvi milijardu dinara izazvala je negodovanje velikog broja građana, ali ne i odgovor vlasti za takav postupak.

Desetine miliona za crkvu

Prvog jula je Vlada Srbije Srpskoj pravoslavnoj crkvi uplatila oko 8,5 miliona evra na ime završetka radova na hramu Svetog Save. Istovremeno, donešena je odluka da se Novom Pazaru pomogne sa svega 91 miliona dinara, u momentu kada je taj grad bio najveće  žarište koronavirusa, sa velikim brojem zaraženih i umrlih.

Ne samo da Vlada nije reagovala na kritike, već je nakon samo nedelju dana izdvojila još i dodatnih 1,7 miliona evra za Hram Svetog Save.

Prema pisanju VOICE-a, od 2017. do danas iz budžeta države crkvi je dodeljeno čak 30 miliona evra.

Pored brojnih kritika, koje se uglavnom svode na to da država ovim donacijama zapravo kupuje naklonost crkve, kao insititucije koja ima veliki uticaj na dobar deo biračkog tela, ovde je sporan i momenat prenosa sredstava.

Nedostatak medicinske opreme, respiratora, mesta u bolnicama, kao i nedvosmislena teška privredno i ekonomska situacija u kojoj se nalazimo i još teža koja nam preti, to sve nije bilo dovoljno da se sredstva iz budžeta (kojih vidimo da ima) rasporede već značajno ranjenom zdravstvenom sistemu, umesto crkvi i izgradnji velelepnog hrama.

Kad neće država, hoće građani

U Tutinu, gde je došlo do ponovnog razbuktavanja epidemije i gde su se zdravstveni radnici iz doma zdravlja susreli sa najtežim izazovima, jedan od njih, magistar paliativne medicine, Altan Gegić organizovao je humanitarnu akciju prikupljanja pomoć za tutinski dom zdravlja i ostale medicinske ustanove u novopazarskom rejonu.

–  Zahvaljujući dobrim ljudima, uspeli smo da obezbidimo značajnu zaštitnu opremu za naše kolege. U pregovorima smo sa turskom ambasadom i mnogim ljudima iz inostranstva da se kupi mobilni rendgen, oksigenatori, da konačno rešimo problem centralnog dovoda kiseonika, a prikuplja se i za mamograf, skener i ostale aparate koji su neophodni Tutinu i okolini, a koje nažalost nemamo – rekao je za Luftiku Altan Gegić, osnivač fondacije Zajedno do cilja.

Humanitarna akcija Tutin

Situacija sa koronavirusom u tom delu Srbije se polako smiruje. Prema rečima našeg sagovornika manji je broj teških upala pluća, ali ima još mnogo zaraženih. Ono čega nema je, kako kaže, kadar.

– Dobili smo novog direktora Doma zdravlja. To je Kemal Ćorović i moram da pohvalim njegovu predusretljivost i saradnju. Ali ipak, fali nam ljudstvo. Kolege su umorne, rade i po dve smene… Mnogo njih je i zaraženo. Razboljevaju se. Fali nam lekara, sestara i vozača – rekao je Gegić za Luftku.

Dobrovoljnim prilogom i vi možete pomoći opremljenost zdravstvenih jedinica u Tutinu i okolini. Više informacija pronaći ćete na portalu Zajedno do cilja.

Epidemija humanosti na jugu Srbije

Spontano pokrenuta akcija Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) za prikupljanje sredstava za vranjske Kovid Bolnice pokrenula je pravu lavinu humanosti, na jugu Srbije. Tako da je do ovog trenutka prikupljeno 663.370 dinara.

Do sada je udruženje zbog urgentnih molbi uručilo mašinu za pranje i sušenje veša, 30 jastuka, 2 pulsna oksimetra, dva digitalna toplomera, 100 maski, 100 para rukavica, 5 litra sapuna, 10 litra asepsola , 12 litra akohola i ubruse četvrtoj novootvorenoj Kovid bolnici u Vranju.

Donacija je poslata i Zdravstvenoj stanici u selu Vlase, oni su dobili beskontaktni toplomer, maske, rukavice i medicinski alkohol.

Humanitarna akcija vranje korona

Uručeno je i pet posteljina za potrebe Kovid porodilišta, a posebno je značajna donacija Alfa plama u vidu stalaka za infuziju i kolica za kiseonične boce.

Prijatelj Udruženja CMTDO koji se redovno odaziva na pozive humanosti Ivica Cvetković, vlasnik kafane Gradska meana, počeo je da priprema večeru za svo medicinsko i nemedicinsko osoblje zaposleno u vranjskim Kovid bolnicama.

Iz Centra se zahvaljuju svakom pojedincu i kolektivu koji su pomogli, kao i lekarima iz Zdravstvenog centra koji ih usmeravaju na urgentne potrebe, koje se zbog povećanja broja pacijenata menjaju iz dana u dan.

Pored vranjskih Kovid bolnica i Kovid ambulante na insistiranje naših sugrađana deo donacije preusmeriće se i na surduličku Kovid bolnicu – kaže Jelena Marinković PR Udruženja CMTDO.

Dobrovoljnim prihodom i vi možete dati svoj doprinos ovakvoj humanitarnoj akciji. Akcija će trajati do petka 17. jula. Više informacija naći ćete na njihovoj FB stranici.

Blagi pad novozaraženih, ali alarmantan broj preminulih od koronavirusa u Srbiji

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Daju milijarde popovima sve od gradjana Srbije samo da bi cutali po pitanju resenja Kosova, mnogo precih stvari treba da se uradi u Srbiji a pre svega bolnice koje su u ocajnom stanju, svedoci smo da se pacijenti oboleli od korone lece po hodnicima i dvoristu Pazarske bolnice a slicnih bolnica je mnogo po Srbiji …

201 Shares
201 Shares
Share via
Copy link